Оградата-избор на материал

17/08/2020, 15:57:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/08/2020
Тагове:
Оградата-избор на материал

Оградата защитава имота ни, създава уединение, предпазва от любопитни погледи и е важна част от екстериора на дворното пространство.

Какъв материал да изберем за оградата?

Ограда от дърво

Дървената ограда е класически вариант, подходящ за уютна лятна вила или къща на село. Тя е екологична и се вписва напълно естествено в околния ландшафт. Монтирането на дървена ограда е лесно и не изисква специални умения. Възможностите за нюанси, размери и подредба са многобройни. Оградата от дърво е бюджетен избор, а счупените и повредени дъски може да бъдат заменени.

Основен недостатък на дървената ограда е, че тя не е толкова здрава и надеждна като тази от камък или бетон. Също така изисква периодична поддръжка като лакиране, да за изглежда добре и да издържи на метеорологичните условия.

Ограда от камък

Каменната ограда е здрава, надеждна, красива и ще ви служи вярно в продължение на десетилетия. Тя създава истинско уединение и сигурност, не изисква поддръжка, екологична е и се вписва чудесно в околния ландшафт.

Единствения недостатък на естествения камък е доста високата му цена.

Ограда от тухли

Тухлената ограда има повечето положителни качества на камъка: здравина, надеждност, дълъг живот. Строителството с тухли е по-лесно и евтино, което я прави по-бюджетен и функционален избор. Естествения цвят на тухлите чудесно се съчетава с дърветата и зеленината в двора.

Ограда от бетон

С помощта на стоманенобетонни конструкции ще получите качествена и практична ограда бързо, лесно и евтино. По здравина и издръжливост бетона може да се конкурира с камъка, а цената му е доста по-ниска.

Външния вид на оградата може да имитира зидария или различни видове камъни.

Ограда от метал

Металната ограда е добър избор ако ви трябва трайно и практично решение. Разнообразието от видове е огромно според вашите предпочитания и цели. Най-елегантно и стилно изглежда оградата от ковано желязо, но пък и цената ѝ е значително висока.

Съществен минус на метала е, че не се вписва толкова натурално в ландшафта и не създава приятната атмосфера на камъка или дървото. Оградата от ковано желязо или метални профили е красива и елегантна, но не предпазва двора от любопитните погледи на съседите или случайните минувачи.

Ограда от ПВЦ

Пластмасовата ограда е лесно, бързо и евтино решение, но не е толкова здрава и трайна, колкото останалите видове. Освен това не се вписва хармонично в околната среда, не е екологична и няма висока декоративна стойност.

Жив плет

Несъмнено най-естествения вариант е оградата от живи, зелени растения. Тя хармонично се вписва в околния пейзаж, предпазва двора от прах, тъй като растенията улавят и филтрират част от вредните вещества, отделяни от автомобилите. Създава добро уединение.

Недостатъкът е, че се изисква време докато растенията придобият нужните височина и гъстота. Също така живият плет се нуждае от редовни грижи.

Ограда от габиони

Оградата от габиони е практична, здрава, трайна и надеждна. Тя няма да влоши декоративните си качества с времето, тъй като не се влияе от климатичните условия. Съчетава се перфектно с ландшафтния дизайн, екологична е и не изисква поддръжка.


Оградата защитава имота ни, създава уединение, предпазва от любопитни погледи и е важна част от екст