Как да оформим малката градина

25/10/2018, 10:40:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
25/10/2018
Тагове:
Как да оформим малката градина

Не всеки има щастието да разполага с огромен двор с много растения, алеи и свободно пространство. Ако имате градина, макар и малка вие все пак сте късметлии! Откритото пространство пред къщата ви дава възможност да се насладите на природата и да прекарате пълноценно топлите дни и вечери през пролетта, лятото и есента. С колкото и малка градина да разполагате имате възможност да отглеждате растения в нея, тъй като има видове, които без проблем живеят на ограничени пространства.

Как да оформим и декорираме малкия двор?

Изчистени линии и симетрия

В малката градина няма място за претрупаност. Заложете на изчистени линии и семпли форми що се отнася до мебели, аксесоари, саксии, подова настилка. Симетрията създава чувство за подреденост и организираност, а те са задължителни за всяко малко пространство!

Открита веранда

Ако имате възможност направете малка веранда към къщата. Така ще поситгнете плавен преход между интериора и екстериора и ще се създаде усещане за повече открито пространство. Верандата е чудесно решение за закуска или обяд навън през топлите дни.

Създайте уют

Не е нужно да имате огромен двор за да си прекравате добре в него. Често дори малкото пространство е по – уютно и приятно. Обособете си мини кътче за релакс. Може да бъде просто мека пейка, малко надуваемо канапе, хамак, сгъваема масичка с два стола, важното е да е комфортно и да предлага възможност за отмора. Украсете го с пъстри възглавнички, покривки, цветни саксии.

Оползотворете всяко кътче

В ограниченото пространство всяко местенце трябва да бъде използвано оптимално. В тъмните ъгли може да засадите растения, които обичат сянката, в някое невзрачно кътче може да поставите люлеещ се стол или малка пейка, удобна за четене. Ако в градината няма място за много дървета, може да засадите само едно плодно дръвче, а под него бихте могли да отглеждате растителни видове, които се чувстват добре на сянка и на ограничено пространство. Вижте повече тук: какво да засадим под дърветата?

Не пропускайте водните съоражения

Както не веднъж сме казвали водата е задължителен елемент във всяка градина, дори и най – малката! Така външното пространство изглежда хармонично и завершено, наред с зеленината, пъстрите цветове, пеперудите, вятъра и слънцето, водата е важна за постигане на съвършения баланс. Освен това ромоленето й създава успокояващо усещане и приглушава градския шум.

Дори и в най –компактната градина има място за малък фонтан, който да се превърне в притегателен център на двора.

Осветлението е важно

Както и в малките жилища, така и в малките дворове осветлението е важно, особено вечер. Няколко фенера или висящи ръчно изработени свещници ще създадат прекрасно настроение за романтична вечеря. Може да заложите и на соларни лампи в най – различни форми.

Планиране на зеленината

Удачно решение в малката градина е да използвате катерливи растения. С тях може да декорирате стена, ограда, арка, пергола. Създаването на вертикална градина оставя усещане за повече пространство и височина в двора. Освен това по този начин растенията не заемат място и може да имате големи растителни видове на малка земна площ. Растенията със светлозелени или сребристи листа придават повече пространство. Изберете растение солтиер, което ще придаде стил и колорит на вашата градина. Солтиер се нарича единично засадено растение с висок декоративен ефект. То представлява голям и интересен екземпляр, например дръвчета с атрактивно обагряне на листата или вечнозелен иглолистен вид. Такива растения са например щамбови рози, рододендрон, магнолия, сребриста ела, кисел трън.


Не всеки има щастието да разполага с огромен двор с много растения, алеи и свободно пространство. Ак