Как да аранжираме пейката в градината

23/11/2022, 14:43:15
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/11/2022
Тагове:
Как да аранжираме пейката в градината

Зелените дворове и големите тераси са идеалното място където да останем насаме със себе си или с най-близките си хора. Отдушник от забързаното ежедневие, градината предлага баланса на природата вкъщи и възможността да спрем за малко и да се разтоварим от стреса.

И точно тук идва приносът на скромната, но незаменима дървена градинска пейка. Тя не е просто мебел за сядане навън, защото е и заслужава да бъде акцент в цялостната организация и аранжировка на вашата градина.

Къде да разположим пейката в градината и как да подредим околното пространство, така че да стане още по-красиво и функционално? Ще ви дадем съвети, но нека започнем от покупката. Няколко фактора имат тежест при избора на градински мебели - материали и допустимо натоварване, издържливост, размери и функции. Някои пейки се предлагат с омекотяващи възглавници, други идват със странични отделения и пространства за саксии, а трети, особено пейките за съхранение от полиуратан, побират градинските принадлежности. Моделите от ковано желязо са изключително красиви, а дървените пейки са най-предпочитани.

И така, независимо дали купувате пейката от магазина или сами си сглобявате такава от дърво, метал или ратан, тя трябва да бъде удобна и достатъчно широка за продължително седене и с подходяща облегалка. Помислете за допълнителни възглавници в свежи и контрастни цветове за още настроение. Добра идея е в близост да разположите скрин или сандък от подобен от цвят или вид материал, където да прибирате възглавниците и одеялата според вкусовете си или сезоните. Може да използване и кутии са съхранение, ако имате навес наблизо или шатра.

Пейката като динамична част от градината

Когато избирате местоположението на вашата градинска пейка, не мислете за нея като за нещо статично. Тъкмо обратното - пейката може да се “движи” из различни точки на вашия зелен оазис. Най-доброто място през есента навярно е различно от това през летните горещини, например под дърво или дебела сянка. През есента е добре да поставите градинските мебели на по-открито и слънчево място, а някои модели могат да се оставят в градината и през зимата.

Разбира се, всичко зависи от нуждите ви, а също и от материалите на самата пейка, канапе или комплект. Ако имате нужда от помощ, допитайте се до специалистите в доказаните магазини с разнообразие от продукти, като градински мебели Виденов. Подобно на домашните мебели, градинските също изискват поддръжка и внимание.

Цветя и зеленина наоколо

Определено си струва да включите растения, които да подчертаят пространството около пейката. Храстите и цветята от двете й страни ще направят зоната по-привлекателна. Използвайте големи кашпи или вертикални системи при липсата на място за засаждане, например комбинация от папратови или по-високи растения с увивни такива. Изборът на кашпи и саксии е огромен - от керамични или метални модели с декоративни орнаменти до саморъчно направени такива от бъчви, палети и каквото още ви хрумне.

Ако разполагате с повече пространство, използвайте го, за да опънете тента над пейката, а защо не и арка за увивните растения или пък за ефектно осветление. Обособете тематични зелени зони с различни растения и цветя - това ще е вашият кът за съзерцание, а защо не и чакълена пътека, която да ви води към него. Така мястото около пейката ще е още по-красиво - магнит и място за почивка в градината.


Зелените дворове и големите тераси са идеалното място където да останем насаме със себе си или с най