Идеи за перголи

16/08/2018, 15:08:21
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/08/2018
Тагове:
Идеи за перголи

Перголата е стилно и приятно място за прекраване на времето на открито през топлите дни и вечери. Идеята на перголата е да създава сянка, да разделя две пространства в двора едно от друго и да служи като опора за катерливи растения.

Обикновено перголата се монтира над къта за почивка, лятната кухня, на верандата, над градинската алея, но често срещан вариант е малка пергола да стои като самостоятелен елемент в градината, осигуряща опора за висящите растения. Под нея също може да бъде разположена удобна пейка, на която да си почивате с книга в ръка.

С помощта на перголата може да отделите визуално оградата от двора или тя да бъде прехода между градината и жилищната част.

Големината на перголата може да определите след като се съобразите с размера и формата на дворът си и след като решите каква ще бъде фунцията на новата конструкция. Ако искате да използвате перголата за създаване на сянка към къта за хранене, то тя трябва да бъде с подходящи размери за целта, така че под нея да се поберат маса, столове или пейка, също така ако разполагате и с външна кухня, тя също може да остане под перголата.

Височината на перголата обикновено е 2.20 – 2.40 метра.

Материалите, които се използват за направа на пергола най – често са дърво, метал, зидария, бетон. Ако предпочитате вашата пергола да е от дърво задължително използвайте импрегнирана дървеси от устойчив на атмосферни влияния материал.

Перголите могат да бъде свободно – стоящи или свързващи. Свободно – стоящите както подсказва името им не са прикрепени към други архитектурни елементи в двора, докато свързващите могат да бъдат прикрепени към оградата или фасадата на къщата.

Тъй като между гредите на перголата остава празно пространство, през което прониква слънчева светлина добра идея е ако търсите плътна сянка да пуснете пълзящи растения по покрива на перголата. Най – подходящи за целта са катерливи рози, текома, глициния, клематис, дива лоза, жасмин, пълзяща хоретнзия.

Освен с увивни растения, перголата може да бъде декорирана с кашпи и висящи кошници с каскадни цветя.

Ако целите наистина плътна сянка може да използвате текстилни завеси между гредите на перголата или пък странични такива между колоните. Те ще предпазват донякъде и от вятър и ще създават уединение.

Не прекалявайте все пак с растителността и текстила. Не забравяйте, че идеята на перголата е да бъде открито пространство, в което да се наслаждавате на природата през топлите дни и вечери, да си почивате следобеда с книга в ръка, да посрещнете деня с чаша ароматно кафе или да се забавлявате с приятели под открито небе.


Перголата е стилно и приятно място за прекраване на времето на открито през топлите дни и вечери. Ид