Защо не бива да прекаляваме с торенето?

14/03/2019, 10:13:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/03/2019
Тагове:
Защо не бива да прекаляваме с торенето?

Специалистите съветват: „По – добре недохранено цвете, отколкото преторено!“

Прекомерното подхранване на декоративните растения често води до неприятни последици. За стайните растения често се използват минерални торове – амониева селитра, натриева селитра, суперфосфат, калиеви соли, дървесна пепел, калциева селитра, както и други комплексни торове, предназначени за различни видове растения. Тези препарати се наричат неорганични торове. Те се лесни и удобни за използване, продават се във всички цветарски магазини, не миришат, което е важно когато се използват вътре в дома. Резултатите от тях също така обикновено настъпват бързо.

Минералните торове обаче имат един много съществен недостатък – с тях лесно може да се предозира и това да окаже отрицателно влияние върху растенията.

За правилното използване на неорганични торове е важно те да се употребяват под формата на течни разтвори (във вода) само когато растението е добре вкоренено и се намира във фаза на активен растеж. Също така торовете не бива да се използват веднага след пресаждане или резитба на растението, а трябва да се изчака поне един месец. Ако новият почвен субстрат е богат на хранителни вещества може да мине и повече време преди торенето.

Не бива да се торят болни растения. Важно условие е и да не се подхранва и сух почвен субстрат, тъй като това може да предизвика изгаряне на корените. Почвата трябва първо да се навлажни с вода и след това да се полее с течен тор.

През лятото торовете трябва да се внасят във вечерните часове. Няколко дни след внасянето на течни торове по повърхността на растението се образува кора. За да се осигури достъп на въздух е важно почвата да се разрохква.

Торовете на бива да попадат по листата.

Обикновено се препоръчва стайните растения да се подхранват на две седмици, като за бързорастящите този срок е 10 дни.

Прекаляването с торовете може да се отрази неблагоприятно на растежа и развитието на цветята. Излишъкът на азот предизвиква ускорен вегетативен растеж, за сметка на образуването на цветни пъпки. При прекомерно внасяне на калий цветните стъбла се скъсяват, листата пожълтяват и се влошава баграта на цвета. При излишък на фосфор може да се появи хлороза – трайно пожълтяване на листата.


Специалистите съветват: „По – добре недохранено цвете, отколкото преторено!“ Прек