Цветята в интериорния дизайн

15/05/2019, 13:06:01
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/05/2019
Тагове:
Цветята в интериорния дизайн

Цветята придават живот, свежест и хармония на всяко помещение. Те могат да променят облика на стаята, да я направят по – пъстра, свежа, по – просторна, да балансират визуалния обем.

Важни правила при избора на растения и разположението им в интериорния дизайн:

1. Единичните растения и малките по размер цветя визуално разширяват пространството около себе си.

2. Едрите цветя, както и растителните групи свиват оптически пространството.

3. Важен е не само размерът на растения, но и съизмеримостта им с помещението. Една растителна група в голяма стая няма да окаже толкова силно влияние, колкото същата група в по – малка стая.

4. Високите растения, достигащи до тавана правят помещенията да изглеждат по – ниски. Подобен е ефекта и на висящите саксии или кошници.

5. Грубите растения с едри листа свиват визуално пространството, докато тези с нежна и фина структура го разширяват.

6. Растенията с топли цветове като жълт, оранжев, червен или засадени в такива съдове имат способността да смаляват от обема на стаята, а растенията с хладни тонове като синьо, лилаво, бяло правят помещението по – просторно. Наситеността на цвета също има значение – колко по тъмен и ярък е той, толкова повече „свива“ пространството и обратното. В същото време растенията с ярка и топла багра на цвета пасват много на северни и мрачни стаи, те ги „озаряват“ и внасят топлина и уют. В слънчевите стаи могат да се отглеждат и растения със студена багра на цвета, както и декоративнолистни.

7. Растенията с едра шарка на листата намаляват оптически пространството около себе си.

8. Цветята успешно участват в цветовата схема на дома заедно с дамаски, килими и завеси. Те имат и голямо предимство пред тях, а то е, че през всеки сезон може да имате различни цветова схема и че тя може да се сменя толкова често колкото желаете.

9. Определете броя на растенията – тук вариантите са много и зависят от големите, формата и дизайна на помещението както и от крайната цел. Може да поставите единично голямо растение в центъра или в някой ъгъл. Или две растения в двата противоположни ъгъла. Друг вариант са няколко малки саксийки, разположени на различни места като перваза на прозореца, малка масичка или цветарник в единия край на стаята.

10. Освен цветя в саксии, интериорът могат да красят и растения във вази. Тук правилото за броя е подобно. Съобразете големината на вазите с формата и размера на помещението.

11. В малката стая не поставяйте растенията на пода, а използвайте висящи саксии, малки рафтчета и стенни етажерки за да не губите ценно пространство.

12. За да създаде лек, въздушен и просторен интериор заложете на растения в прозрачни стъклени съдове. Това е особено подходящо решение за малки помещение. Примера за цветя, които обичат подобни съдове са орхидеите.


Цветята придават живот, свежест и хармония на всяко помещение. Те могат да променят облика на стаята