Цветя за здраве и благоденствие у дома

26/10/2020, 09:37:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/10/2020
Цветя за здраве и благоденствие у дома

Стайните растения не само красят дома, но и пречистват въздуха от токсини и бактерии, регулират влажността, внасят положителна енергия.

15 от най-популярните стайни растения, които подобряват микроклимата и носят благоденствие в дома

Спатифилум

Нарича се още „женско щастие“. Смята се, че ако на неомъжена девойка подарят спатифилум в скоро време тя ще срещне своя любим. От там идва и народното наименование на цветето, носещо щастие на стопанката си. Казват, че цветето помага за хармонизиране на отношенията в семейството и действа успокояващо. Извън поверията, спатифилумът пречиства въздуха от вредни вещества, излъчва приятен аромат и с подходящи грижи цъфти целогодишно. Освен това се отглежда лесно, което го прави подходящ за всеки дом, дори за начинаещи цветари.

Мирта

Според поверие мирта е отличен подарък за младоженци, тъй като укрепва отношенията и носи мир в къщата. В древни времена цветето е било добавяно към букета или прическата на булката.

Според гръцката митология мирта е свещено цвете на богините Афродита и Деметра – богинята на плодородието. В римската митология пък цветето е свързано с Венера. Казват, че мирта носи любов, мир и хармония в дома.

Представлява вечнозелено храстче, богато на ароматно етерично масло, което се използва както с кулинарни, така и с лечебни цели. Изберете най-светлото място вкъщи за миртата. Не я поставяйте до отоплителни уреди през зимата. Поливайте умерено и подхранвайте веднъж месечно. През лятото може да изнесете на балкона или в градината на шарена сянка. Растението е богато на феноли, флаваноиди, танини и органични киселини.

Импатиенс

Импатиенс в буквален превод означава нетърпелив, тъй като растението има характерната особеност бързо да разтваря появилите се пъпки. У нас се нарича още циганче заради факта, че е непретенциозно и обилно цъфтящо в пъстри багри.

Смята се, че изглажда недоразуменията в семейството и повишава хармонията. Пречиства въздуха от токсини.

Не се нуждае от специални грижи и цъфти дълго и обилно като внася весело настроение у дома.

Орхидея

Несъмнено едно от най-обичаните стайни цветя е орхидеята. Още Конфуций е я нарекъл „Кралицата на ароматните растения“. Според една легенда орхидеята се е появила от изгубените пантофки на богинята Венера. Цветето се свърза с благополучие и късмет. Смята се, че подобрява финансовото състояние на стопаните си.

Орхидеята се нуждае от светло място, но без директно слънце. Не харесва големите температурни разлики.

Кактус

Според някои народи кактусите са символи на дълголетието и здравето както и защитници на дома. Цъфтящия кактус предвещава щастие или ново попълнение в семейството. Бодливите растения не изискват почти никакви грижи затова са подходящи за начинаещи цветари, както и за заети и често отсъстващи от дома си, стопани.

Африканска теменужка (Сенполия)

Според народните поверия сенполията е символ на хармонията и помага да се поддържат приятелски отношения с другите. Пречиства и дезинфекцира въздуха от вредни химикали. Нуждае се от полусенчесто място и редовно поливане с мека, престояла вода. Не понася тежка глинеста почва. При подходящи условия цъфти целогодишно.

Монстера

Едно от най-полезните стайни цветя е монстерата. Тя абсорбира вредния формалдехид и подобрява микроклимата в помещението. Според народни поверия е символ на дълголетието и пазител на огнището у дома.

Монстерата не изисква специални грижи. Намерите ѝ спокойно, сенчесто кътче и не я местете. Важно е да има достатъчно голяма саксия и да се полива редовно.

Лимон

Лимоновото дръвче е символ на късмет, изобилие и богатство. Ароматът му намалява главоболието, подобрява паметта и концентрацията, изпълва с енергия. Подходящ е за дневната, детската стая, работния кът. Пречиства въздуха от токсини и бактерии.

Лимонът се отглежда в почва, подходяща за овощни дървета, нуждае се от слънчево място и умерено поливане.

Красула, Дърво на живота

Красула е вечнозелено сукулентно растение, притежаващо силни антимикробни и антибактериални свойства. Освен, че подобрява качеството на въздуха се смята, че то зарежда стопаните си с енергия и сила и носи успех и богатство. От там са и другите му наименования „Дървото на парите“ и „Дървото на късмета“.

Непретенциозно е, не се нуждае от торене, обича светли места. Цъфти през зимата, което го прави особено атрактивно.

Здравец

Ароматът му успокоява главоболието и подобрява съня. Притежава силни антимикробни свойства. От растението се отделят танини, скорбяла, пектин, полезни захари. Чувства се добре на полусянка, през лятото е добре да се изнесе на открито.

Азалия

Носи вдъхновения, жизненост и положителна енергия. Подходящо е за повишаване на креативността. Поставете я в офиса или ученическата стая. Оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Нуждае се от свеж въздух, редовно поливане и кисела почва.

Хлорофитум

Проведени са редица експерименти, които доказват, че хлорофитумът пречиства въздуха в стаята от вредни вещества с мощността на специално създадените за това, уреди. За да повишите пречистващия му ефект може да поставите активен въглен в почвата в саксията.

Обича ярката светлина, през лятото може да се изнесе на балкона, но трябва да се пази от течение. Полива се редовно и обилно.

Нефролепис

Представлява вид папрат, която успешно пречиства въздуха, благодарение на бактерицидните си свойства. Чувства се добре до източен или западен прозорец, нуждае се от висока въздушна влажност.

Фикус

Премахва токсините и вредните летливи съединения от въздуха, намалява концентрацията на прахови частици, потиска развитието на вредни микроорганизми, овлажнява въздуха в стаята. Смята се, че собствениците му боледуват много рядко.

Полива се умерено, при сух въздух е желателно оросяване на листата.

Аспарагус

Елиминира тежките метали и вредните микроорганизми във въздуха. Смята се, че удължава живота и подобрява здравето и състоянието на кожата. Обича умерено осветление, редовно поливане и висока влажност на въздуха.

 


Стайните растения не само красят дома, но и пречистват въздуха от токсини и бактерии, регулират влаж