Тънкости при отглеждането на лавандула в саксия

15/09/2020, 10:06:32
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/09/2020
Тагове:
Тънкости при отглеждането на лавандула в саксия

Родът лавандула включва 28 вида вечнозелени растения. За отглеждане в саксия са подходящи френски и испански сортове - lavandula stoechas, които произхождат от Средиземноморието. Те представляват полухраст с височина до 50-60 см. със силно разклонени стъбла. Линейните листа са дълги около 2 см. със сиво-зелена багра и много ароматни. Цветчетата са дребни, разположени на върха на разклоненията. Най-често са обагрени в лилаво, но има сортове, цъфтящи в други цветове:

  • lavandula rosea – цъфти в бледо розово;
  • lavandula munstead – цъфти в синьо;
  • lavandula tiara – има кремави прицветници;
  • lavandula alba – цъфти в бяло;

Обикновената лавандула Lavandula angustifolia също е подходяща за стайно отглеждане.

Отглеждане на лавандула в саксия

Изберете широки саксии с диаметър поне 30 см. и обем 2 л. за лавандулата. Осигурете добър дренаж от дребни камъчета или орехови черупки. Растението може да се отгледа от семена, които се засяват през есента или ранната пролет. Семената имат нужда от обработка преди засяване – смесват се с мокър пясък и се оставят в хладилник за около 2 месеца. Засяват се в лек, торфен субстрат с много добър дренаж.

Лавандулата изисква слънчево място, чувства се добре до светъл прозорец, а през пролетта и лятото вирее отлично на балкона. Има нужда от алкална до неутрална почва, богата на хранителни вещества. Не понася кисела почва, течение и прекомерна влага.

За напояване използвайте престояла вода със стайна температура. Поливайте умерено за да поддържате влажността на почвата, но не допускайте преполиване и застояване на вода. Удачно е растението да се полива веднъж седмично. През лятото може малко по-често, ако почвата започне да пресъхва, а през зимата – по-рядко – веднъж на 10-12 дни.

Подхранвайте с комплексни минерални торове, като непосредствено преди периода на цъфтеж, внесете торове, богати на азот.

Подрязвайте редовно растението с цел оформяне. Препоръчително е това да става два пъти в годината – през пролетта и есента.

Лавандулата се комбинира чудесно с градински чай, маточина, седефче, бял равнец, риган, босилек, мента.


Родът лавандула включва 28 вида вечнозелени растения. За отглеждане в саксия са подходящи френски и