Селагинела - необичайно растение за дома

04/08/2020, 13:42:24
Оценка 4.5 от общо 4 гласа
04/08/2020
Тагове:
Селагинела - необичайно растение за дома

Латинско наименование: selaginella lepidophylla

Селагинела, наричана още „пустинна роза на Джеро“ „йерихонска роза“, "възкръсващо растение" или „растение динозавър“, е едно от най-интересните и необичайни растения, които може да отглеждате у дома. То може да се превърне от невзрачна топка сухи клонки във вечнозелена розетка когато се натопи във вода. В зависимост от условията на околната среда, растението може да вегетира или да изпада в период на латентност.

Произхожда от тропиците като там формира храсти с височина до 3 метра, докато в домашни условия достига до 20-30 см.

Наподобява кръстоска между папрат и иглолистно растение. Някои видове имитират на външен вид мъх или папрат.

Селагинелата съдържа в клетките си сок, богат на витамини и масла, които не позволяват на растението да загине дори при пълна суша.

При засушаване растението се свива на топка и е способно да запази жизнеността си до 50 години! В рода има и растения епифити, които живеят върху скали, камъни и стволове на дървета.

Така изглежда селагинела при суша

Грижи у дома

Селагинелата се продава в саксии в зелено състояние или в суха форма, при която представлява топка от сухи листа, клонки и корени. Ако закупите втория вариант е нужно да преместите растението във влажна среда и често да го оросявате за да се събуди.

Растението е подходящо за отглеждане в тераруми, аквариум, мини оранжерии или в подходящ съд на сянка и с влажност на въздуха поне 60%. Чувства се отлично в банята.

Трябва да се оросява поне 3 пъти на ден или съда да се сложи върху подложка от влажни камъчета, които се поливат често.

Може да използвате чинийка за саксия или друг плитък съд, на дъното, на който да поставите чакъл или пясък и да поливате редовно.

След като се овлажни добре, в рамките на 6-8 часа растението придобива свеж зелен вид.

За съжаление има риск да попаднете на загинали вече топки селагинела, които са изгубили способността си да направят розетка, затова купувайте само от проверени търговци.

Светлина и температура

Йерихонската роза се чувства много добре на частична сянка или на изкуствено осветление.

Не бива да бъде изложена на директно слънце или на течение. Подходящи са северни или източни местоположения, както и по-тъмните ъгли на помещението. Баня с прозорец също е добър вариант.

Оптималната температура, при която се чувства добре е 18-22 градуса, но може да понесе и температури до 26 градуса. През зимата пък издържа до 12 градуса като при по-студено има опасност от загниване.

Поливане

Растението се полива с вода на стайна температура, най-добре престояла. Зелените листа не е желателно да се мокрят. Полива се умерено, колкото да не пресъхне. За да поддържате необходимата влажност, отглеждате селагинелата под стъкло.

Пресаждане

Растението рядко се нуждае от пресаждане, но ако се налага такова може да се направи през пролетта, не по-често от веднъж на 2-3 години. Почвата в аквариумите се опреснява ежегодно. Ако растението се отглежда в саксия се пресажда в равни части торф и влажен пясък.

В деня преди пресаждането полейте растението, така че корените да са влажни.

Размножаване

Размножава се чрез резници с дължина поне 5-6 см. Те се поставят в мокър торф и се покриват със стъклен буркан за да се постигне парников ефект. Процесът на вкоренява продължава около 15 дни.

Може да се размножава и чрез спори, но това е почти невъзможно за постигане в домашни условия.

Болести и вредители

Селагинелата не се напада от вредители. При преполиване, водата може да се заблати и да доведе до загниване. Високата температура и сухия въздух пък може да причинят изсъхване на листата.


Латинско наименование: selaginella lepidophylla Селагинела, наричана още „пустинна роза на Дж