С каква вода да поливаме стайните растения

13/02/2019, 09:14:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/02/2019
Тагове:
С каква вода да поливаме стайните растения

Съставът на водата, както и този на почвата е от съществено значение на състоянието и цъфтежът на растенията. Цветята могат да пострадат, да се наруши техният растеж и дори да загинат от неправилно поливане.

Освен да се информираме за честотата на напояване, важно е да обърнем внимание и на качеството на водата. Някои растения изискват да бъдат поливани само с мека вода – дъждовна или преминала през йоннообменен филтър. За тях минералните или хлорирани води не са подходящи. Растенията, които обичат кисела почва пък, не понасят вода от чешмата.

Най – подходящата вода за поливане на стайните растения е тази, която е престояла минимум едно денонощие. Така температурата на водата се изравнява със стайната, хлорните частици се изпаряват, а варовика остава на дъното на съда.

Твърдата вода може да навреди на растенията, които не обичат алкална среда. Поливането с твърда вода води до натрупване на варовик в почвата, който нарушава нормалния растеж на цветята. Върху почвения слой може да се наблюдават солни отлагания. Това е един от знаците, че водата, с която поливате е прекалено твърда.

Има различни начини за справяне с този проблем. Препоръчва се поливането да става с дъждовна или снежна вода, но не винаги има условия за събиране на такава. Може да омекотите водата със специални таблетки за целта, които се използват в аквариумите. Може да ги намерите в зоомагазините.

Речната вода също е подходяща за поливане на стайните растения. Ако разполагате за домашна система за пречистване на водата с обратна осмоза, то не се налага да взимате допълнителни мерки, тъй като водата, преминала през тази система е годна за поливане на растенията. Може да използвате и дестилирана вода.

От време на време може да поливате растения с отвара от небелени картофи или оризова вода, за да стимулирате техния растеж.


Съставът на водата, както и този на почвата е от съществено значение на състоянието и цъфтежът на ра