Отглеждане на куркума в саксия

17/10/2018, 13:46:14
Оценка 3.6 от общо 13 гласа
17/10/2018
Отглеждане на куркума в саксия

Куркума, наричана още сиамско лале, е атрактивно декоративно растение, подправка и полезна билка. Още от дълбока древност растението широко се използва в народната медицина.

Като подправка се използват пресните или изсушени корени на няколко вида куркума, основно на сорта curcuma longa. Тя е основна съставка на индийското къри.

Използвана като билка, куркумата има антисептични, антибактериални и обезболяващи свойства.Куркуминът помага за ускоряване на метаболизма и отслабване, намаляване на лошия холестерол, балансиране на кръвната захар и инсулинът.

За декоративни цели основно се използва сорта curcuma alismatifolia, наричана още сиамско лале. Този сорт не се използва като подправка!

Сиамското лале е от семейство Джинджифилови и представлява многогодишно тревисто растение. Достига височина до 50 – 80 см. и цъфти за период около 3 месеца през лятото. Подходящо е и за рязан цвят тъй като цветоносите му издържат потопени във вода около 3 седмици.

Стайно отглеждане на куркума

Растението е топлолюбиво. Подходящата стайна температура е поне 19 – 20 градуса, макар че може да понесе кратки понижения на температурата до 8 градуса. Нужно му е добре осветено място, тъй като при недостатъчно осветление забавя растежа си и преминава в период на покой. Куркумата обича влагата и високата въздушна влажност.

През лятото растението може да се изнесе на открито.

Почвата трябва да е богата и с добър дренаж.

Куркумата се нуждае от период на покой. След прецъфтяване саксията се съхранява на сухо и прохладно място при температура 10 – 15 градуса. През това време се следи почвата в саксията да не изсъхва напълно.

Коренището може да се извади от почвата и да се съхранява в пясък или торф, отново на сухо и хладно място.

През март – април грудките се пресаждат в нова свежа почва и се полива умерено. Ако изнесете съда на открито през лятото, изберете защитено от вятър място. Поливайте на всеки два – три дни. Подхранвайте с комплексни торове веднъж на две седмици.

Размножаване на куркума

Размножаването се извършва чрез разделяне на коренището през февруари – март. Разделените коренища се засаждат веднага на постоянно място.

Възможни проблеми

При ниска въздушна влажност куркумата може да бъде нападната от акари. Податлива е също така на нападения от щитоносни въшки и белокрилка. Ако това се случи растението трябва да се третира с препарати, действащи срещу съотвените вредители.

При недостатъчна светлина съцветията и листата избледняват, а понякога е възможно изобщо да не настъпи цътфеж.


Куркума, наричана още сиамско лале, е атрактивно декоративно растение, подправка и полезна билка. Ощ