Как да отстраним плесента от почвата в саксиите

12/02/2019, 12:56:54
Оценка 4.3 от общо 4 гласа
12/02/2019
Как да отстраним плесента от почвата в саксиите

Появата на мухъл върху почвата на някои саксийни растения може да се забележи сравнително често през зимата и началото на пролетта. Това показва влошено качество на субстрата. Важно е да се разграничи мухълът от отлагането на минерални соли върху пръстта, дължащо се на прекомерно торене или поливане с варовита вода.

С помощта на дървена клечка надраскайте плесента. Ако налепът е ронлив и твърд – това са минерални отлагания. Те лесно могат да бъдат отстранени като се премахне повърхностния слой на почвата. За да се предотврати повторна поява трябва да се регулира торенето.

Ако налепът е мек, вероятно е мухъл. Той се намира не само по повърхността, а прониква и в по – дълбоките слоеве на почвата. Често има специфичен мирис.

Появата на плесен се дължи на развитието на почвени гъби. При хора с алергии те могат да предизвикат здравословни проблеми като най – често срещани са астматичните пристъпи. Във всяка почва може да се образува плесен, особено когато в нея има голямо количество хумус. Спорите на мухълът може да доведат до загниване на корените на растенията.

Плесента се появява главно при прекаляване с поливането, висока влажност на въздуха, недостатъчно проветряване на помещението.

Как да отстраним плесента?

Изнесете саксията на открито и продължително време проветрете помещението. Отстранете мухлясалия слой почва с помощта на лъжица и го изхвърлете. След това отстранете по – голямата част от почвата в саксията като оставите само тази, която е прилепнала към корените на растението. Почистете внимателно саксията отвътре и отвън с топъл разтвор от вода и оцет. След това пресадете растението в нова почва със съдържание на пясък. Уверете се, че на дъното на саксията има добър дренаж.

Как да предотвратим повторната поява на плесен?

Добрият дренаж, качествената почва и редовното проветряване на помещението са първите стъпки за предотвратяване развитието на плесен.

Важно е да не прекалявате с поливането. Запознайте се с количеството вода и честотата на поливане, от което се нуждаят вашите растения. Повечето от тях имат нужда от вода тогава когато повърхностния слой на почвата е изсъхнал. Голяма част от саксийните растения се намират в покой през зимата и имат нужда от съвсем оскъдно поливане.

Някои видове, които се нуждаят от висока въздушна влажност понасят добре пулверизиране на листата през зимата. Това се прави само ако цветята са в отопляемо помещение и ако въздухът е сух. Най – добре е да се сдобиете с влагомер и да следите за оптималното ниво на влажност в помещението. То не трябва да надвишава препоръчителните 60 %.


Появата на мухъл върху почвата на някои саксийни растения може да се забележи сравнително често през