Как да изберем растения за всяка стая в дома

07/11/2018, 19:07:01
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/11/2018
Тагове:
Как да изберем растения за всяка стая в дома

Сред растенията, които отглеждаме у дома има такива, които пречистват въздуха, успокояват нервната система, подпомагат концентрацията, такива със силен или по – лек аромат, лечебни растения или такива, които могат да се използват като подправки в кухнята.

Но сред стайните растения има и видове, които биха могли да предизвикат алрегии, както и отровни растения, които трябва да се държат далеч от деца и домашни любимци. Растенията с твърде силен и натрапчив аромат, например не са подходящи за спалнята, тъй като могат да нарушат качеството на съня ни. Затова е важно да знаем как да подберем цветята спрямо предназначението на стаята.

Растения за дневната

Цветята в дневната трябва да осигуряват хармонична атмосфера, която включва достатъчно зеленина и свеж въздух. Големината и броя на растенията зависи от размера на хола, но обикновено там има възможност да се отглеждат по – големи растения.

За дневната са подходящи: филодендрон, фикус, драцена, хлорофитум, алое вера.

Растения за спалнята

Цветята в спалнята трябва да са без аромат или да излъчват съвсем лек и нежен такъв. Най – добре е да имат свойството да пречистват токсините от въздуха. Подходящи са: Спатифилум, жасмин, здравец, алое вера, орхидея, хризантема.

Растения за кухнята

В кухнята е много подходящо да се отглеждат подправки – мента, риган, розмарин, лавандула, салвия. Също и алое вера, жасмин, здравец, азалия.

Растения за детската стая

Според е въпросът дали да има цветя в детската стая. Все пак повечето специалисти са на мнение, че 1 – 2 растения не са проблем стига да не са отровни или да имат твърде силен и дразнещ аромат. За детската стая удачен избор са: хипеаструм, хризантема, здравец, бамбук, алое вера, хибискус.

Растения за банята

Влажният въздух и липсата на естествена светлина са предизвикателство за повечето стайни растения. И все пак има някои видове, които обичат точно такива условия и без проблем живеят в банята. Такива са: хлорофитум, бамбук, аглаонема, папрат, спатифилиум.

Растения за работния кабинет

На работното място е важно да се отглеждат растения, които поглъщат вредните токсини и освежават въздуха, както и такива, които повишават концентрацията и работоспособността. Подходящи са: бегония, драцена, циклама, кактус, азалия, цитруси.

Растения за коридора

Оскъдната светлина в коридора е проблем за повечето растения. Освен това там често мястото е ограничено, така че трябва да се спрете на растения с компактни размери, които не се нуждаят от много слънце. Добър избор са: аспарагус, драцена, фитония, гардения, бегония.


Сред растенията, които отглеждаме у дома има такива, които пречистват въздуха, успокояват нервната с