Грижи за лимона през зимата

08/01/2020, 15:54:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/01/2020
Тагове:
Грижи за лимона през зимата

Още през септември-октомври лимоновото дръвче трябва да бъде прибрано на закрито. Преди това огледайте добре за наличие на вредители, слаби и изсъхнали клонки или мухъл в саксията. Измийте внимателно листата му с помощта на пулверизатор или под душа. Прехвърлете растението в стая или зимна градина с температура 15-18 градуса. Помещението трябва да бъде светло (най-добре южно или югоизточно)и с оптимална влажност, необходима за цитрусовите растения – около 60-70%.

Лимонът може да презимува и в по-хладно, дори неотопляемо помещение, стига температурата в него да не пада под 5 градуса. За кратки периоди може да понесе и температури до 0 градуса без вредни последствия.

Не поставяйте саксията на перваза на прозореца, до радиатора, тъй като високата температура и ниска влажност ще окажат неблагоприятно влияние върху растението и дори може да се окажат фатални.

Ако температурата в стаята за зимуване е под 5-6 градуса, то на лимона не му е необходима много светлина, докато при по-висока температура има нужда от по-интензивно осветление. Все пак внимавайте растението да не бъде изложено на директна слънчева светлина за повече от 2 часа на ден.

Най-добре е да поливате лимона с дъждовна или снежна вода със стайна температура. Ако нямате такава възможност използвайте престояла вода, към която сте добавили една чаена лъжичка сода. Поливането не трябва да е по-често от веднъж седмично, особено ако лимонът зимува на хладно. Все пак следете субстрата да не пресъхва.

През зимния период торенето се ограничава. Може да използвате тор под формата на воден разтвор със съдържание 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

Ако лимонът е на топло и светло през зимата добре е да го подхранвате с тор, богат на желязо.

В началото на пролетта пресадете лимона, ако сегашната саксия му е станала тясна. При пресаждането премахнете повредените и загнили или изсъхнали коренчета и клонки, ако има такива. Поставете го на хладно място с разсеяна светлина за 2-3 седмици. След това преместете на светло и постепенно увеличавайте поливането и торенето.

След като опасността от измръзване премине изнесете лимона на балкона или в градината.


Още през септември-октомври лимоновото дръвче трябва да бъде прибрано на закрито. Преди това огледай