Азарина - увивно украшение за дома

20/11/2019, 14:54:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/11/2019
Азарина - увивно украшение за дома

Латинско наименование: Asarina

У нас азарината е едногодишна и се отглежда като храст или пълзящо растение. Има тъмнозелени назъбени листа и цъфти в лилави, розови или кремави цветове.

Цъфтежът се появява в края на юни и продължава до септември-октомври.

Сортове:

Asarina scandens – това е най-популярния сорт в хоби градинарството. Може да цъфти в бяло, розово, червено, тъмно лилаво.

Asarina procumbens – този вид е по-устойчив на студ, понася температури до минус 15 градуса. Цъфти в нежни, кремави цветове.

Asarina antirrhiniflora – има сърцевидни листа, цъфти в синьо, лилаво, цикламено или бяло. Цъфтежът продължава през цялото лято.

Asarina barclayana – цъфти в розови или лилави цветове. Не издържа на студ.

Asarina wislizenii – цъфти в нежно бледо лилаво или синьо.

Място

Азарината се чувства най-добре на светло, полусенчесто до слънчево място. Пряката слънчева светлина не ѝ влияе добре. Може да остане цяло лято на терасата, но на място, защитено от течение. Растението се нуждае от опора, за която да се привърже и да се катери. През летния период азарината може да украсява беседка, пергола, арка или друга градинска конструкция.

Поливане и торене

Поливането трябва да е оскъдно като е важно туфата никога да не пресъхва. В горещите летни дни може да увеличите количеството вода, но не преполивайте.  Добре е да се наторява на всеки две седмици с течни торове за цъфтящи растения. Предпочитат се торове, богати на фосфор и калий.

Размножаване

Извършва се през март-април чрез семена. Семената се засяват във влажен торф и пясък, като внимателно се притискат, покриват се с фолио и се оставят на светло място, но без пряка слънчева светлина. Ако до един месец не се появят първите листа, разсадът може да се прехвърли на студено за няколко дни, след което отново да се върне на по-топло място. При успешно вкореняване през март, цъфтежът трябва да се появи в средата на юни.

Растението може да се изнесе на открито най-рано втората половина на май, когато опасността от измръзване е напълно преминала. Най-подходящите съседи на азарината са лавандула, салвия, както и храси във сиво-синя украска на листата.

Болести и вредители

Азарината може да страда от сиво гниене или листни въшки. При поява на подобни проблеми консултирайте се със специалист за избора на подходящ препарат.


Латинско наименование: Asarina У нас азарината е едногодишна и се отглежда като храст или пълзящо р