Абутилон, Стаен клен

15/04/2019, 12:02:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/04/2019
Абутилон, Стаен клен

Латинско наименование: Abutilon

Абутилонът е известен още като стаен клен или огнена камбанка. Той представлява изправен, бързорастящ храст със широка корона. Растението е вечнозелено, има кадифено меки, мъхести листа. Подходящ е за дома, зимната градина или терасата. В зависимост от сорта абутилонът цъфти от април до декември, но при подходящи условия може да го прави целогодишно. Цветовата гама е разнообразна – бяло, жълто, оранжево, червено.

Място

Като типично тропическо растение, стайният клен се нуждае от слънце, но трябва да се пази от силните лъчи в горещите дни. Чувства се добре на източни изложения. През топлото време от годината е добре да се изнесе на терасата или в градината. През зимата трябва да бъде в добре осветено хладно помещение с температура 12 – 15 градуса. Нужен му е зимен покой за да цъфти обилно. Ако прекара зимата в топло помещение има риск да бъде нападнат от акари или въшки.

Почва и торене

Абутилонът обича хранителни и добре дренирани почви със слабо кисела реакция. Добре е всяка пролет да се пресажда в саксия с един номер по – голяма от предходната. Имайте предвид, че ако засадите растението в много голяма саксия, то може да на цъфти или да го прави твърде слабо.

Подходящата почвена смес е: торф, горска почва, хумус, листовка, пясък в равни части. През активния период се наторява два пъти месечно с торове за цъфтящи растения. В края на лятото торенето се прекратява.

Поливане

През лятото се полива редовно, а през зимата – много оскъдно. Преполиването е опасно за стайния клен.

Размножаване

Размножаването става чрез резници или семена. Зеленолистните сортове могат да бъдат размножени и по двата начина, докато пъстролистните се размножават основно чрез резници.

При размножаването със семена, те се засяват на плитко в добре овлажнена почва рано на пролет. Добре е да се направи парник на съда за да се поддържа постоянна влажност и температура. Покритието се отстранява когато растението пусне поне 2 двойки листа. Саксията се държи на топло и добре осветено място.

Ако ще използвате резници за размножаване, те трябва да са с дължина 8 – 15 см. като е хубаво долния разрез да е под листен възел. Те трябва да бъдат поставени във вода или влажен пясък. Най – добре е това да се случи през пролетта, но е възможно да се направи и през другите сезони. Резниците се вкореняват в бедна почва. Оросявайте често младото растение.

Подрязване

Подрязването на абутилона може да удължи периода на цъфтеж. Прави се през юли или началото на август като се премахват изсъхнали или обезлистени клонки. Здравите клони се подрязват на една трета от дължината им.

Проблеми и вредители

Както преполиването, така и засушаването могат да доведат до окапване на листата.

Рязката промяна в температурите, както и твърде ниските такива също може да предизвикат листопад.

Прекалено сухият въздух през зимата може да доведе до изсъхване на крайщата на листата.

Абутилонът може да бъде нападнат от акари, трипс, белокрилка, листни въшки. При наличие на вредители цветовете, листата и пъпките трябва да се обработят със сапунена гъба от всички страни, след което да се напръска с подходящ инсектицид.


Латинско наименование: Abutilon Абутилонът е известен още като стаен клен или огнена камбанка. Той