7 необичайни, но много ефектни стайни растения

19/11/2020, 09:39:36
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/11/2020
Тагове:
7 необичайни, но много ефектни стайни растения

Стайните растения внасят уют, свежест и положителна енергия у дома. Освен популярните цветя, които сме свикнали да виждаме в повечето жилища, има и някои екзотични, необичайни видове, с много ефектна визия. Ще ви представим 7 от тях:

Хавротия (Haworthia cooperi)

Уникално сукулентно растение с красиви листа, които имат прозрачен ефект. Светлината сякаш преминава през листата и прониква дълбоко в тъканите на растението. Има малки, месести, светлозелени розетки. Вирее в пустинята, скрито в пясъка и само розетката му се вижда на повърхността. Не е взискателно, предпочита частична сянка и сух въздух. Най-подходящата почва е готова смес за сукулентни с добавена глина. Полива се рядко и умерено.

Хуерния (Huernia)

Компактно, сукулентно растение с много ефектни цветове. Обича пряка, ярка светлина, но силното слънце в следобедните часове през лятото може да причини изгаряне на листата. От пролетта до есента предпочита умерена или висока стайна температура – 22-28 градуса, а през зимата около 14-12 градуса. От март до октомври се полива обилно при изсъхване на горния слой на субстрата, а през зимата – много рядко.

Дисхидия (Dischidia)

Бавнорастящо, пълзящо растение, произхождащо от тропиците. Нуждае се от полусенчесто място с висока въздушна влажност, подходящо е за отглеждане в терариуми и дънери за епифити. Обича кисела почва, бедна на хранителни вещества. Не понася засушаване.

Красула Храмът на Буда (Crassula Buddha's Temple)

Много издръжливо, сукулентно, бавнорастящо цвете. Обича слънцето и добре дренираната почва, богата на минерали. През лятото се полива когато горния слой на почвата изсъхне, а през зимата веднъж-два пъти месечно.

Трахиандра (Trachyandra)

Нестандартно стайно растение с интересно спиралновидно стъбло. Нуждае се от разсеяна светлина и понася добре засушаване. Не бива да се преполива тъй като това може да доведе до загниване. Размножава се лесно чрез резници.

Бовиея (Вowiea)

Рядко срещано и много оригинално растение. Голямата луковица, която се показва на повърхността през зимата пуска разклоняващи се стъбла. В края на пролетта, преди да окапят върху тях се появяват малки листа и цветове. Растението се нуждае от частична сянка и хладно местоположение. Полива се оскъдно.

Вризея (Vriesea)

Растението се нарича още пламтящ меч, заради ефектните си огнени цветове. Произхожда от тропиците и спада към семейство Бромелиеви. Цъфти през цялата пролет. Изисква умерено поливане и често пулверизиране. Обича шарена сянка и умерена температура.


Стайните растения внасят уют, свежест и положителна енергия у дома. Освен популярните цветя, които с