Лимонов кипарис освежава и пречиства въздуха у дома

04/10/2018, 08:23:28
Оценка 4.3 от общо 3 гласа
04/10/2018
Лимонов кипарис освежава и пречиства въздуха у дома

Как да се отглежда лимонов кипарис (goldcrest wilma)?

Едроплодния кипарис представлява вечнозелено дърво, достигащо до 12 м. височина. Този внушителен размер растението може да досигне след поне 50 години живот в естествената си среда – Калифорния.

От този вид кипарис е създаден сорта goldcrest wilma, който е с компактни размери – от 30 до 140 см. и е селектиран специално за стайно отглеждане.

Растението има приятен ярко зелен цвят с леко златист оттенък и нежни клонки, които при стриването им отделят аромат на лимон. От там идва и името му.

Лимоновия кипарис се отглежда сравнително лесно, стига да сте запознати с основните му изисквания. Той е светлолюбиво растение, но предпочита разсеяна светлина, тъй като ако бъде оставен на пряко слънце нежните му клонки могат да изгорят. На пролет след преминаване на студовете може да бъде изнесен на открито на шарена сянка.

Растението не е издръжливо на ниски температури и не може да остане навън през зимния сезон, тъй като понася едва до минус 5 градуса. През зимата температурата, в помещението, в което се отглежда трябва да бъде 10 – 15 градуса.

Помещението трябва да е светло, а поливането умерено, като не се допуска изсъхване на почвата.

От пролетта до есента напояването трябва да е обилно, а почвата много добре дренирана, за да не се задържа излишна вода.

През лятото може да се оросява с хладка вода. По отношение на почвения субстрат растението предпочита рохкава, леко кисела почва.

Пресаждането се извършва през пролетта – април – май. Един месец след това е добре да се направи подхранване с комплексни торове за хвойнови растения.

Лимоновия кипарис не се нуждае от резитба, но такава може да се прави с цел контролиране размера на короната му.

Кипарисът може да пострада от болестите, характерни за иглолистните видове или да бъде нападнат от акари.

Размножава се чрез семена през пролетта или чрез резници – през пролетта и лятото.

Лимоновият кипарис е богат на етерични масла и притежава полезните свойства на повечето хвойнови растения. Препоръчително е отглеждането му у дома или в офиса, тъй като освежава и пречиства въздуха. Може да бъде украсен и като коледна елха и се е превърнал в едно от растенията символи на Коледните и Новогодишни празници.


Как да се отглежда лимонов кипарис (goldcrest wilma)? Едроплодния кипарис представлява вечнозелено