Студоустойчиви рододендрони, подходящи за градината

06/02/2020, 12:32:34
Оценка 4 от общо 4 гласа
06/02/2020
Тагове:
Студоустойчиви рододендрони, подходящи за градината

Рододендрона не случайно е наречен „кралят на градината“. Той ни радва с обилен цъфтеж в богата палитра от цветове като в зависимост от срока на цъфтеж се различават три групи: ранно, средно ранно и късно цъфтящи. Всеки градинар може да намери своя любим вид сред многообразието от рододендрони, под формата на храст или малко дръвче, с лек, едва доловим или по-силен аромат, с големи или малки цветове, обагрен в снежно бяло, жълто, като се мине през всички оттенъци на розово и се стигне до червено, пурпурно, лилаво.

Рододендроните могат да бъдат както вечнозелени така и листопадни. Растението вирее най-успешно на полусенчесто място, защитено от вятър. Почвата трябва да бъде кисела, богата на органични вещества. По-топлолюбивите видове се нуждаят от укритие през зимата, но ако живеете в по-студен район и не изберете правилния сорт растение, рискувате то да измръзне. За щастие съществуват сортове, които издържат до много ниски температури. Ето 6 от тях:

Golden lights

Изключително студоустойчив, издържа до минус 40 градуса. Невероятно красив сорт, цъфтящ в златисти цветове. Обича кисели почви, богати на хумус, които добре задържат влагата. Расте най-добре на частична сянка. Понася добре сутрешното слънце, но трябва да е защитен от следобедните слънчеви лъчи през лятото. Би могъл да расте засаден от северната или източната страна на къщата. Обича влагата, не бива да се допуска корените му да изсъхнат. Не се чувства добре засаден в близост до орехи и е възможно да цъфти слабо и да не расте.

Roseum Elegans

Издържа до около минус 30 градуса. Има големи, лъскави, тъмнозелени листа и цъфти с великолепни, пищни съцветия в розово-лилави цветове. Както и останалите сортове предпочита шарена сянка, кисела и богата на хранителни вещества, почва.

PJM Elite

Издържа на температури до минус 32 градуса. Представлява вечнозелен, храстовиден рододендрон с обилен цъфтеж. Тъмнозелените му листа придобиват червеникаво-лилав оттенък през есента. Обича влагата и шарената сянка. Чувства се добре на северни изложения и около иглолистни растения.

Mount Saint Helens

Понася температури до минус 32 градуса. Цветовете му са коралово-розови, а вътрешността им е жълта. Нуждае се от добре дренирана, силно кисела почва. Расте като сравнително компактен храст и се нуждае от подрязване след цъфтежа. Благодарение на своята атрактивност е подходящ като акцент в градината.

Rosy Lights

Издържа до минус 42 градуса! Представлява красива, листопадна азалия, цъфтящи с ароматни розови цветове. Нуждае се от силно кисела, добре дренирана почва, богата на органични вещества. Предпочита шарена сянка, но може да живее и на слънце. Подрязва се само след цъфтежа.

White Lights

Понася температури до минус 37 градуса. Цъфти в прекрасни бели цветове, а през есента листата му придобиват бронзов оттенък. Расте под формата на компактен храст, отглежда се лесно, изискванията му към околната среда са като на останалите сортове рододендрони.


Рододендрона не случайно е наречен „кралят на градината“. Той ни радва с обилен цъфтеж в