С кои растения да съчетаем хортензията?

12/01/2022, 16:13:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/01/2022
Тагове:
С кои растения да съчетаем хортензията?

Благодарение на големите си, прекрасни съцветия и зелена листна маса, хортензията е предпочитана украса за градината, както самостоятелно, така и в комбинация с други растения.

Избирайки съседи на хортензията, трябва да съобразим нуждите на растенията, за да може те да се развиват оптимално. Това означава, че видовете трябва да:

  • Обичат сенчести и полусенчести места
  • Да виреят добре в леко кисела почва
  • Да обичат честото, обилно поливане

Хортензията трябва да бъде засадена на място с плодородна почва, с леко кисела реакция без наличие или с минимално количество подпочвени води. Важно е да не е на течение. Може да бъде огрявана от слънцето за 2 до 4 часа на ден, за предпочитане сутрин. Чувства се добре на шарена сянка. Може да вирее и под короните на дърветата, но трябва да е засадена на поне 1.5 метра разстояние за да може кореновата система на двете растения да се развива нормално без да си пречат.

С кои растения да съчетаем хортензията?

Вечнозелени, иглолистни храсти

Туя, различни сортове кипарис, смърч джудже, ела, са подходящи съседи на хортензията. Те обичат киселата почва, понасят сянката, а красивите цветове на хортензията изпъкват очарователно на фона на тяхната зеленина. Редувайки хортензия с туя може да създадете великолепен жив плет или украса до бордюра.

Астилбе

Непретенциозното, устойчиво астилбе, е много подходящо за полусенчести места. Достига приблизително еднаква височина с хортензията. Обича честото поливане, богата и добре отцедлива почва. Комбинира се още с хоста, ирис, хойхера, папрат.

Спирея

Има сортове, които цъфтят пролет или есен с различни по форма и големина цветове. ако ги комбинирате ще си осигурите атрактивна леха с дълъг цъфтеж. Обича богата, хранителна почва и умерена влага. Единствено по отношение на слънцето може да има лек „спор“ с хортензията, тъй като за разлика от нея, се чувства добре на повече слънчева светлина. Може да използвате високи сортове, които да засадите в задните части на композицията, така те ще получават достатъчно слънце и ще осигуряват леко засенчване на хортензията. Такива са:

  • Билардовата спирея – Spiraea billardii
  • Дугласиевата спирея – Spiraea douglasii
  • Майски сняг - Spiraea x vanhouttei

Хоста

Хоста е един от най-добрите „съседи“ на повечето цъфтящи храсти, тъй като е отличен фон за ярките им съцветия. Подобни многопластови лехи изглеждат спретнати, завършени и естетични. Подобно на хортензията, хостата предпочита леко кисела, влажна почва и частична до пълна сянка.

Лилиум

Изборът на място зависи от сорта, но повечето лилиуми виреят както на слънце, така и на шарена сянка. Нуждаят се от хранителна и добре дренирана почва. Обичат редовното, умерено поливане.

Ехинацея

Въпреки, че е любителка на слънцето, атрактивната ехинацея, може да живее и на частична сянка. Полива се умерено, регулярно. Нуждае се от лека, богата на хранителни вещества, дренирана почва. Цъфтежът продължава от пролетта до есента.

Папрат

В природата, хортензиите често растат заедно с папрати. Причината е, че те обичат сходни условия на живот – постоянна умерена влага, частична сянка, кисела почва.

Роза

Комбинацията от хортензия и рози е наистина впечатляваща. Ярките им съцветия ги превръщат в едни от най-атрактивните градински храсти. Чудесна идея е да ги засадите заедно около пътеката, къта за отдих или до оградата.

Не бива обаче да ги засаждате твърде близо едно до друго по няколко причини:

  • Растенията може да започнат да се конкурират за вода и хранителни вещества от почвата
  • Освен това ще си бъдат конкуренти и по декоративна стойност
  • Розите се нуждаят от повече слънчева светлина отколкото хортензията, затова е желателно те да бъдат на преден план или на място, огрявано от слънчевите лъчи за по-дълго време на ден

Поради горните причини, оставете поне метър и половина разстояние при засаждането на двата храста, като се стремите по-осветеното място да бъде за розата.

Декоративни треви

Декоративните треви са едни от най-подходящите растения, придружаващи хортензията. Тяхната зелена маса допълва декоративния ефект на красивите съцветия, които изпъкват още повече на тревистия фон. Повече треви изглеждат семпло и деликатно без да натоварват излишно пространството. Освен това много от тях предпочитат кисели почви и частична сянка. Подходящи са: ливадна власатка, мискантус, фаларис, фестука.

Още примери за успешни съчетания с хортензия:

Цветна леха с алисиум

Лавандула и хортензия около пътеката

Красиви бордюри с чимшир

Хортензия и маргаритка


Благодарение на големите си, прекрасни съцветия и зелена листна маса, хортензията е предпочитан