Розови украшения за градината

13/02/2020, 13:35:30
Оценка 5 от общо 3 гласа
13/02/2020
Тагове:
Розови украшения за градината

8 растения, които цъфтят в розово

Градинските растения с розови цветове са много, а в днешната статия ще ви предложим осем от най-ефектните от тях:

Роза (Rosa)

Розата е добре позната и обичана от почти всеки градинар. За да расте и цъфти тя се нуждае от обилно количество пряко слънчева светлина за поне 4-6 часа на ден. Харесва леката почва и редовното, умерено поливане.

Розите цъфтят в многообразие от цветове, някои по-известни сортове, цъфтящи в розово са: coral drift, Pomponella, smooth lady, bailando, charming plano, compassion, handel, peach drift, pink cloud, Cinderella и други.

Бергения (Bergenia)

Многогодишно вечнозелено растение с кожести, сърцевидни листа. Цветовете са гроздовидни, пищни, появяват се в началото на април и ни радват до юни. Възможен и повторен цъфтеж – през август-септември. Освен цветовете, декоративна е и листната маса. Бергенията расте на полусянка, предпочита лека, неутрална почва и постоянна влага. Чувства се добре по високите места. Устойчива е на суша и студ. Може да расте на едно място в продължение на 10 и повече години. Подходяща е за засаждане около дървета и храсти, в алпинеуми, скални кътове, смесени цветни бордюри, край водоеми.

Астилбе (Astilbe)

Астилбе е много непретенциозно и устойчиво растение, което вирее там където много други видове не издържат – на сенчести места. Може да расте и на шарена сянка, дори на слънце, ако почвата му е достатъчно влажна.

Според сорта цъфти от началото на пролетта до края на лятото. Чувства се добре в близост до водоеми тъй като обича високата въздушна и почвена влажност. Ако лятото е много горещо и сухо, астилбето ще се нуждае от редовно и обилно поливане.

Круцианела (Crucianella stylosa)

Представлява стелещо се, тревисто растение, цъфтящо в дребни, звездовидни цветове. Напълно зимоустойчиво е. Освен красивия цъфтеж, листната маса също е много ефектна. Цъфти през лятото. Подходящо е за засаждане в алпинеуми, използва се много успешно като почвопокривно растение, за озеленяване на склонове и в периферията на дървета и храсти. Расте на слънце и полусянка в обикновена градинска почва.

Червена ерика, червен пирен (Erica carnea)

Представлява ниско, вечнозелено полухрастче. Напълно зимоустойчиво е, освен цветовете, листната маса също е с висока декоративна стойност. Цветчетата се появяват още в края на зимата, обикновено през февруари, дори под снега и продължават да красят градината до началото на май. Ериката расте на слънчево място или лека полусянка. Предпочита леко кисела, рохкава почва. След прецъфтяване се подрязва за да му се придаде желаната форма. Ериката е подходяща за алпинеуми, ниски цветни бордюри, групово засаждане в комбинация с иглолистни видове, засаждане в кашпи и контейнери на балкона или верандата.

Гаура (Gaura)

Тревисто растение с ефектни розови цветове и много продължителен цъфтеж – през лятото лято и ранна есен. Цветовете са едри и наподобяват пеперуда. Растението предпочита слънчево и топло място и добре дренирана почва. Не понася преовлажняването, чувства се прекрасно през летните горещи и е подходящо за сухи и слънчеви места. Зимоустойчиво е. може да се отглежда в цветни бордюри, в лехи в комбинация с други цъфтящи растения, като акцент в скалния кът или в кашпи и саксии на терасата.

Армерия (Armeria)

Армерия, наричана още лъжичниче е вечнозелено тревисто растение, чиито листа са събрани в туфи. Растението е студоустойчиво, но при прекалено влажна зима има риск кореновата шийка да загние. Обича директното слънце. Поливането трябва да е умерено, растението издържа на засушаване. Цъфти най-обилно през май-юни, като цъфтежа може да продължи през цялото лято, дори в началото на есента.

Акантолимон (Acantholimon)

Акантолимон е вечнозелено полухрастче с твърди и доста бодливи листа. Въпреки че е бавнорастящ той е подходящ за плътно покриване на големи площи. Растението е напълно зимоустойчиво и краси градината с розови цветчета през юни-юли. Обича сухи, слънчеви места и почва, богата на калций. Много подходящ е за засаждане в алпинеуми и скални кътове.


8 растения, които цъфтят в розово Градинските растения с розови цветове са много, а в днешната стат