Разсаждане на лилиумите - кога и как

04/10/2018, 08:45:32
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/10/2018
Тагове:
Разсаждане на лилиумите - кога и как

Лилиумът е многогодишно луковично растение, което не бива да вирее повече от 5 години на едно и също място без да се извади от земята и да се пресади. Ако лилиумът бъде оставен дълги години без пресаждане, това ще наруши растежът му, той може да бъде по – нисък от обичайното и с дребни цветове, а в някои случаи дори може изобщо да не се развие напролет.

Срокът за пресаждане зависи от кокретния сорт. Американските хибриди могат да останат на едно и също място близо 10 години. Азиатските хибриди обаче (които най – често се намират на бълграския пазар) се нуждаят от пресаждане на 3 – 4 години.

Кога се пресаждат лилиумите?

Най – подходящия период за разсаждането на лилиумите е наесен след прецъфтяването им. Много е важно все още да не са започнали големите студове. Най – добре е това да се случи в началото на октомври, а в по – топлите райони – до средата на ноември.

Ако все пак разсаждането не е направено през есента, може да се извърши и напролет. В такъв случай обаче лилиумите най – вероятно няма да цъфнат през този сезон.

Пролетното разсаждане е добре да се направи през април.

В градината лилиумите се отглеждат на слънчево неветровито място или на лека шарена сянка. От май до септември се нуждаят от често и обилно поливане.

Как се пресаждат лилиумите?

Стъпка 1 – след прецъфтяване стъблата се отрязват на височина 12 – 15 см.

Стъпка 2 – преди изваждането на луковицата мястото се полива предния ден. Луковицата се вади внимателно и от нея се отделят образуваните малки луковички. След това луковиците се промиват във вода и се поставят в съд с разтвор на фундазол 20 % за 20 минути или в бледорозов разтвор на калиев перманганат за 20 – 30 минути. Корените на луковицата се подрязват до дължина 5 см.

Стъпка 3 – за засаждането на луковиците се изкопават дупки с диаметър 15 см. на дъното се поставя малко речен пясък, примесен с почва. Полива се с вода, луковицата се полага на дъното, корените й се заспиват с малко пясък, а самата тя се покрива с песъчлива пръст. Полива се отново и пръстта леко се трамбова.

Дълбочината на засаждане е равна на два и половина пъти на височината на луковицата, а разстоянието между отделните луковици е 20 – 30 см.

Стъпка 4 – мястото на засаждане се покрива с мулч.

В случай, че ви останат незасадени луковици, може да ги съхранявате в книжен плик на хладно в мазе или на най – ниския рафт в хладилника.


Лилиумът е многогодишно луковично растение, което не бива да вирее повече от 5 години на едно и също