Растения за смесени и неподрязвани живи плетове

27/09/2018, 09:49:07
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
27/09/2018
Тагове:
Растения за смесени и неподрязвани живи плетове

Живият плет, който се нуждае от подрязване, изисква време за поддръжка, за да придобие желания обем и форма чрез регулярно подстригване през сезона. Това възпира много хора да създадат жива зелена ограда, тъй като не разполагат с необходимото време или не са сигурни, че ще се справят добре с оформянето. Живите плетове, които не подлежат на подрязване, често се наричат „свободни“. Храстите, от които се създават имат нужда единствено от санитарна резитба. Тя е лесна, тъй като се изразява само в премахването на изсъхнали или счупени клонки, както и на силно изкривени стъбла, които нарушават общия вид на растението.

Възможно е да се подреже само долната половина на храстите, а горната да бъде оставена да расте свободно. Растения, подходящи за такъв жив плет са аралия, декоративна дюля, някои сортове рози, дървовиден бъз, хортензия, шипка, калина, глог, смрадлика, орлови нокти, махония, форзиция, керия, котонеастер, ниски сортове хвойна, френско грозде и други.

Създават се и т. нар. смесени живи плетове от листопадни храсти, вечзнозелени широколистни, иглолистни видове. Те са декоративни заради оригиналния си външен вид, а също така дават възможност за експерименти с форми и цветове, освен това така може да се постигне атрактивен вид на насаждението през всеки сезон.

Обикновено различните видове растения се редуват на равни разстояния в определен порядък. Интересни съчетания са например редуването на тия с физокарпус или дава вида хвойни с червени или сребристи листа.

В сенчестите места на градинския участък успешно може да създадете смесени живи плетове от тис, ела, смърч, махония, чемшир, хортензия, дрян. За слънчевите места може да използвате дюля, хвойна, смрадлика, бор.

При създаването на смесен жив плет от цъфтящи храсти може да изпозлвате такива с различен период на цъфтеж за да имате целогодишно красива ограда. Пролетни и летни растения подходящи за такъв жив плет са: сантолина, лавандула, божур, слънчоглед, форзиция, махония, люляк. В средата на лятото оградата може да красят: роза, шипка, вейгела, спирея. През есента зацъфтяват: хамамелис, керия, японска дюля, хортензия, хибискус.


Живият плет, който се нуждае от подрязване, изисква време за поддръжка, за да придобие желания обем