Растения с тъмна листна маса - ефектни бижута за градината

12/08/2020, 16:11:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/08/2020
Растения с тъмна листна маса - ефектни бижута за градината

Растенията с тъмни листа са особено атрактивни, тъй като са сравнително рядко срещани и създават интересен контраст с останалите растения. Не струпвайте много от тях на едно място защото ще се изгуби положителния декоративен ефект. Най-добре ги използвайте като акцент в цветни групи със светли и ярки растения.

Лилав босилек (Purple basil)

Подходящи сортове тъмнолистен босилек са Crimson King и Dark Opal. Китайския босилек също е с тъмни листа. Сортовете се различават само по цвят, но имат същите вкусови качества и полезни свойства като традиционния босилек. Височината на растенията е около 50 см. Цветовете и листата излъчват приятен аромат. Босилекът изисква слънчева светлина, леко кисела почва и умерена влажност. Семената се засяват през март-април в контейнери, а през втората половина на май разсадът се прехвърля в градината. Аромата на босилек отблъсква комарите и мухите.

Далия (Dahlia)

Подходящи сортове са:

Yellow Hammer – атрактивен сорт с тъмни листа и жълти цветове

Tally Ho – наситено тъмна листна маса и огнени цветове

Magenta Star – много тъмни, почти черни листа и наситени розови цветове

Изглеждат великолепно засадени самостоятелно заради красивия контраст между листата и цветовете.

Ресник (Actaea)

Тревисто растение, достигащо височина до 30-40 см. Обича сянката и изглежда много ефектно, засадено под короните на дърветата. Отблъсква вредителите в градината. Имайте предвид, че всички части на растението са отровни!

Сортове с тъмна листна маса са:

Brunette

Pink Spike

Queen of Sheba

Осигурете влажна и добре дренирана почва.

Лоропеталум (Loropetalum)

Представлява широколистен храст с атрактивни ароматни цветове, които се появяват в края на зимата и се задържат до късна пролет. Обича слънчеви и топли места, но може да вирее и на полусянка. Подходящ е за акцент, в цветни групи, скални кътове, големи градински вази.

Сортове с тъмна листна маса са:

Fire Dance

Hot Spice

Рицин (Ricinus communis)

Рицинът е красив храст с декоративна листна маса. Гони много успешно къртиците и често се засажда с тази цел. От семената му се получава рициново масло, което широко се употребява в козметиката. Обича богата, хранителна и добре дренирана почва.

Имайте предвид, че цялото растение, включително семената и плодчетата са силно отровни! Растението трябва да бъде на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Сортове с тъмна листна маса:

Carmencita

New Zealand Purple

Обикновена смрадлика (Cotinus)

Смрадликата е непретенциозно, красиво растение, особено атрактивно през лятото и есента. Расте на всякаква почва, най-добре се чувства на слънце.

С тъмни листа са сортовете:

Royal Purple

Purpureus

Черен бъз (Sambucus nigra)

Черният бъз е едно от най-полезните растения, виреещи у нас. Освен, че плодчетата му са черни, има и сортове с тъмна листна маса:

Black Beauty

Black Lace

Черният бъз цъфти в края на пролетта, а плодчетата му узряват през септември. Расте на слънце и шарена сянка. Вижте повече информация за отглеждане на черен бъз.

Див рожков (Cercis)

Дивия рожков е малко дърво с височина до 5 метра. Расте на ярко слънце и добре дренирана почва. Сухоустойчив е. Вирее на всякаква почва, с изключение на глинеста.

За тъмна листна маса изберете сортовете:

Forest Pansy

Ruby Fall

Физокарпус (Physocarpus)

Широколистен, листопаден храст с височина от 40 см. до 2 метра, в зависимост от сорта. Цъфти обилно и връзва плодчета през лятото. Може да се използва за направата на жив плет или като самостоятелен акцент.

Красивия цъфтеж в бяло до бледорозово ефектно контрастира с тъмните, пурпурни листа. Расте на всякаква градинска почва, понася добре както слънце така и сянка.

С тъмните листа са сортовете:

Diabolo

Diable d’Or

Little Devil

Офиопогон (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’)

Екзотична, много атрактивна черна трева. Достига до 15 см. височина и 30 см. ширина. Отглежда се като многогодишно растение. Вирее на слънце или полусянка. Зимоустойчиво растение е, понася добре засушаване. Използва се за озеленяване на бордюри, алпинеуми и скални кътове.

Хойхера (Heuchera)

Едно прекрасно растение за сенчестите кътчета, подходящо за засаждане под короните на дърветата е хойхерата. С черни листа е сортът Blackout.


Растенията с тъмни листа са особено атрактивни, тъй като са сравнително рядко срещани и създават инт