Натурализиране на луковици в тревните площи

14/09/2018, 15:34:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/09/2018
Натурализиране на луковици в тревните площи

Как пролетните цветя украсиха тревния килим

Нищо не създава по – пролетно усещане от зелен тревен килим и разцъфнали в него кокичета, нарциси, минзухари, синчец.

Необходими са съвсем малко грижи за да постигнете този красив пролетен пейзаж, който после може да се повтаря всяка година без да се нуждае от поддръжка.

Процесът се нарича натурализиране на луковици в тревния килим и се извършва през есента. Използват се есенни луковици на цветя с ранен пролетен цъфтеж, предимно: минзухар, нарсиц, анемоне, синчец, зюмбюл, кокиче, мускари.

Натурализирането на луковици освежава тревните площи и „пробужда“ градината за нов живот в ранна пролет. Под широколистните дървета с падащи листа повечето растения не могат да виреят заради неблагоприятните условия. Именно на тези места може да засадите ранните луковици тъй като те ще се развият когато дърветата все още имат малко листа и няма да образуват плътна сянка.

Когато засаждате луковиците опитайте се те да не изглеждат идеално подредени, а просто ги разпръснете над избрания район за да се получи максимално естествен пейзаж. Все пак проверете да не са твърде близо една до друга, тъй като те ще бъдат на същото място в продължение на няколко години.

Изкопайте малки дупки с лопатка или използвайте уред за засаждане на луковици. Дупките трябва да са три пъти по – дълбоки от височината на луковицата. Върнете малко почва в дупката и поставете луковицата, запълнете отвора с още почва и полейте с малко вода.

Изравнете горната част на засадената повърхност с нивото на околната трева. Така ще осигурите възможност за равномерна коситба на терена след прецъфтяване на луковичните цветя.

 


Как пролетните цветя украсиха тревния килим Нищо не създава по – пролетно усещане от зелен тр