Кои цветя да садим през пролетта

18/01/2019, 11:24:32
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/01/2019
Тагове:
Кои цветя да садим през пролетта

През първите пролетни дни, заедно със събуждането на природата за новия сезон може да засадим цветя в сандъчета за терасата или верандата. През пролетта е удачно да се засадят също някои подправки и билки.

Подходящи са луковични и семенни растения. Може да засадите и някои храсти като рози.

Добре е да започнете със засаждането на луковичните през март, но има и цветя, които предпочитат по – късна пролет.

Кои цветя можем да засадим през март – април:

Зюмбюл – ако сте пропуснали да засадите зюмбюла през ранна есен, може да го направите през март. Изберете слънчево място, засадете луковиците на около 15 см. дълбочина и на 7 см. една от друга.

Минзухар – минзухари от семена може да си засадите на пролет, докато луковиците е най – добре да се садят през есента. Осигурете на цветето слънчево място и богата почва.

Петуния – най – добре засадете първоначално в сандъчета. Подходящия период е януари – март. Съхранявайте ги при температура 15 – 22 градуса. През май – юни порасналите растения се разсаждат в отделни съдове. Осигурете на петунията светлина и редовно подхранване.

Хризантема – може да се засади през ранна пролет или през есента. Обича слънцето и богата на хранителни вещества почва. Нуждае се от редовно поливане.

Астра – най – добре е да се засади в началото на март в студен парник. Семената поникват след около седмица при темепратура 16 – 18 градуса. Растенията се засаждат на постоянно място през май. Добре имс е отразява периодично наторяване. Астрите цъфтят от юли до октомври.

Невен – предпочита богата почва и слънчево място. Подходящото време за засаждане е от март до края на май. Семената се поставят на разстояние 20 – 30 см. едно от друго. Може да се отглежда както в саксия, така и директно в градината.

Хортензия – засаждането трябва да се извърши през пролетта когато вече няма опастност от прекалено ниски нощни температури така че младите растения да измръзнат. Изберете полусенчесто място и разрохкайте добре почвата. Обогатете я с органични и минерални торове. Засадете растенията на разстояние 50 см. едно от друго. Поливайте обилно и редовно отстранявайте прецъфтелите цветове.

Бегония – грудковите бегонии се засаждат през пролетта когато не се очакват повече резки застудявания. Засадете ги в съдове с влаен торф и ги дръжте при темепратура 15 – 20 градуса. Когато растенията достигнат няколко сантиметра се засаждат в по – големи саксии.

Лобелия – семената на лобелията се засаждат от началото на февруари до края на юни. За предпочитане е засаждането да става в оранжерия или топло помещение. Семената се поставят в градинска почва, смесена с пясък. Задължително на дъното на саксията се прави добър дренаж. Първите издънки трябва да се появат в рамките на две седмици.

Разсада се засажда на постоянно място в средата на май. Лобелията вирее най – добре на полусянка.


През първите пролетни дни, заедно със събуждането на природата за новия сезон може да засадим цветя