Как да подпомогнем цъфтежа на декоративните растения

29/06/2018, 13:49:04
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/06/2018
Тагове:
Как да подпомогнем цъфтежа на декоративните растения

Факторите, които оказват влияние върху цъфтежа на растенията са много – климатични условия, поливане, подхранване, резитба и други. В края на пролетта – началото на лятото активната вегетация при повечето растения е в разгара си. Какво можем да направим за да подорим развитието и цъфтежа на декоративните растения у дома?

Отстраняване на прецъфтелите цветове

При повечето растения, цъфтящи в продължение на няколко седмици, премахването на увехналите цветове стимулира образуването на нови цветни пъпки. Ето защо е много важно тази операция да се практикува редовно и правилно, не само с декоративна цел. Изрязвайте целият цвят заедно с чашката. При видовете, които образуват само съцветие, отрежете и цветоноса (цветната дръжка) възможно най – близо до основата. Използвайте остри ножици, за да получите гладки отрези.

Кога и как се прави прищипване на растенията?

Прищипването, наречено още пензиране се прави с цел стимулиране на растежа и цветните пъпки и образуването на по – гъсти туфи. При тази операция се отстраняват растящите върхове на растението, за да се позволи на страничните пъпки, намиращи се под върха да се развият. Това насърчава растението да се разклонява.

Може да се направи с ръце или с помощта на ножица. Пензирането е начин и за оформяне и придаване на компактна форма на растенията.

Прищипването може да се прилага при много видове растения: фуксия, фитония, мушкато, петуния, хризантема, астра, циганче, роза, каланхое, декоративен пипер и други.

Кога се премахва върхът на растението?

Тази операция се налага когато растението е спряло да се разклонява и расте единствено на височина. Също така се прилага и някои преклаено високи растения. Най – често това се налага при авокадо, фикус, хибискус, акалифа, кодеум и други.


Факторите, които оказват влияние върху цъфтежа на растенията са много – климатични условия, по