Как да отгледаме едногодишни далии от семена

11/06/2018, 14:53:03
Оценка 5 от общо 3 гласа
11/06/2018
Тагове:
Как да отгледаме едногодишни далии от семена

Грудките на многгодишните далии се засаждат на пролет и се изваждат на есен, но за разлика от тях едногодишните или т.нар. летни далии се отглеждат от семена. Повечето съвременни сортове летни далии достигат височина от 20 до 50 см. въпреки че се намират и по – високи видове.

Далията има право и твърдо стъбло, големи листа и цъфти от средата на лятото до първите слани.

От засаждането на семената до първият цъфтеж минават около 60 дни. По – ниските сортове цъфтят по – рано.

От семената на едногодишните далии може да се произведе разсад или да се засадят направо в почвата.

За производство на разсад семената се засаждат през април, ако времето е топло и слънчево може и в края на март. На дъното на съда се прави дренаж. След това контейнерът се пълни с предварително подготвена почва, която се изравнява и леко се оросява с вода. Семената се засаждат на 3 – 4 см. едно от друго. От горе се покриват с почвен слой от около 3 мм.

Съдът се обвива в стреч фолио. Контейнерите се поставят на слънчево място. Температурата на въздуха трябва да е около 25 градуса. При такива условия кълновете би трябвало да се появят след 5 – 6 дни.

Преди покълването предпазният материал трябва да се повдига всеки ден за проветряване, а след покълването се отстранява напълно.

След 10 до 15 дни растенията се пикират в отделни съдове. От началото на месец май разсъдът е добре да се изнася навън за няколко часа на ден на слънце.

При преминаване на опасността от слани е време разсъдът да се засади на постоянно място – в сандъчета или в градината.

Обикновено подходящото време е средата на май. При засаждането оставете разстояние от 20 до 60 см. между растенията. Засадете на дълбочина 20 до 30 см. Предварително може да сте подхранили почвата с органичен тор. След засаждане почвата се полива обилно.

Ако семената на едногодишните далии се садят директно в почвата е добре да бъдат израни сортове с по – кратък вегетационен период. Те ще цъфнат около 2 месеца след засаждането. Изберете топло и слънчево място на завет. Най – добре е почвата да е глинеста, предварително подхранена с компост. Най – подходящото време за засаждане е краят на април – началото на май. Изравнете почвата и оформете плитки браздички на разстояние 20 – 30 см. една от друга. Поставете по 2 – 3 семенца. Покрийте ги с почва и полейте с вода.

През първите седмици след засаждането осигурете редовно поливане, но внимавайте да няма и прекомерна почвена влажност. Подхранвайте веднъж на 2 – 3 седмици като може да редувате органични и минерални торове. Редовно отстранявайте плевелите и прецъфтелите цветове.


Грудките на многгодишните далии се засаждат на пролет и се изваждат на есен, но за разлика от тях ед