Идеи за организация и озеленяване на тесен вътрешен двор

11/06/2021, 14:47:30
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/06/2021
Тагове:
Идеи за организация и озеленяване на тесен вътрешен двор

Чудесно е да разполагате с вътрешен двор, но много често неговата площ е доста ограничена, особено в градски условия. Ако пространството е дълго и тясно това може да създаде допълнителни трудности при планирането и озеленяването му.

Определете функционалността на двора

Първата стъпка е да решите за какво ще използвате вътрешния двор – ще отглеждате цветя, зеленчуци или билки? Ще създадете малък кът за отдих или пък кухня на открито? Детска или спортна площадка? Или пък искате малък басейн? Съобразете се с възможностите и особеностите на пространството – размер, наклон на терена, вид на почвата, наличие на слънчева светлина. Ако мястото позволява може да обособите няколко отделни зони.

Зониране

Разделянето на пространството на зони ще ви помогне да го направите по-функционално и удобно.

Къта за почивка може да бъде обособен в единия край, а останалата площ да бъде озеленена с райграс. Цветя и храсти може да поставите в кашпи, саксии и сандъчета в крайщата на двора.

Може да отделите зоната за отдих от градинската част с помощта на арка или декоративна стена, която да „облечете“ с увивни растения.

Освен с помощта на прегради, зонирането може да бъде и визуално чрез различни градински настилки. Гранитогрес, клинкер или бетон са подходящи за барбекюто, лятната кухня или открита трапезария. За зоната за отдих удачно решение е декингът, бетонът, естествен камък или изкуствена трева. Градинската част, разбира се, е най-добре да бъде озеленена с подходяща тревна смеска.

Ако теренът е наклонен, терасирането е най-удачния вариант за организация и зониране.

Озеленяване

За дългия, тесен двор е желателно да заложите на вертикално озеленяване. Може да го постигнете с помощта на катерливи растения, спускащи се по оградата, перголата или други постройки. Може да разположите цветарник или няколко сандъчета по стената или оградата, а защо не и на стълба?

Висящите кошници или саксии също са интересно решение.

Засадете растенията по крайщата на участъка. Най-близо до оградата трябва да бъдат разположени най-високите видове, а пред тях по-ниските. Не избирайте твърде обемни и високи растения, особено дървета, тъй като не са удачни за малкото пространство. Ако въпреки, че е тесен, дворът е със сравнително голяма площ, то може да засадите високо дърво в единия край и под него да обособите зоната за отдих.

Идеи за организация и обзавеждане

Зона за хранене, разположена в центъра на двора, оборудвана с барбекю и дървени мебели. Около нея са засадени ниски храсти, тревисти растения и билки.

Градинска настилка от дребни камъчета в комбинация с пътечка от плочки е ефектно решение, в случай, че дворът е много малък и ще се използва предимно като кът за релакс. При този вариант растенията са разположени в легла по крайщата на дворът, а основната площ е предвидена за зоната за отдих.

Вертикално озеленяване, малки храсти по края и компактни растения в саксии са достатъчни за малък и тесен двор. Останалата площ е оборудвана с трапезна маса и зона за релакс с удобни мебели.

Люлеещи се кресла, поставени директно върху тревния чим, създават отлични условия за почивка сред природата. Този вариант дава възможност за уединение сред повече растителност с ограничено количество мебели и аксесоари.

В случай, че зелената площ е приоритет за вас, може да оставите повече пространство за нея и да обособите само малка пътечка в средата на участъка, в основата, на която да разположите компактна масичка със столове.

Още една идея е разделянето на двора на две половини, едната от които предвидена за градина, а останала – зона за отдих. Ако харесвате модерния, минималистичен стил, изберете леки, компактни мебели от метал с прави и изчистени линии и стилна настилка от гранитогрес.


Чудесно е да разполагате с вътрешен двор, но много често неговата площ е доста ограничена, особено в