Ефектен бордюр от цветя и храсти

20/02/2019, 10:53:23
Оценка 4 от общо 5 гласа
20/02/2019
Ефектен бордюр от цветя и храсти

Растенията са най – ефектния начин да декорирате градинската пътечка. Растения с пъстра и впечатляваща листна маса, красиви цветове или благоуханни билки ще внесат колорит и настроение в градината.

Комбинацията на жив плет с цветен бордюр е едно от най – успешните съчетания в градинския декор.

Бордюрите от храсти пък са незаменим помощник когато искаме да прикрием даден обект или да намалим проникването на прах и миризми от улицата.

Цветните бордюри се изграждат най – често от двете страни на пътеката, до оградата или стената. Храстовите бордюри пък, подобно на живият плет могат да се използват за визуално разделяне на двора на функционални зони.

Храстовите бордюри според височината си биват няколко вида:

Високи бордюри – в най – високата си част може да надвишават 1.8 м. Този тип бордюри са подходящи за големи градини. Те имат силен екологичен ефект и предпазват двора от вятър, прах, шум.

Средно високи бордюри – в най – високата си част те не надвишават 1,5 м. в този случай цялата композиция е под или на нивото на очите, което позволява по – добро визуално възприемане. Подходящи са за големи и средно големи дворове.

Ниски или приземни бордюри – изградени са от ниски, близки по височина растения и наподобяват храстовидна леха. За ниски бордюри са подходящи цъфтящи растения като ерика, калуна или почвопокривни видове – лоницера, котонеастър.

Могат да бъдат използвани и ниски храсти: миниатюрни рози, лавандула, сантолина, ниски сортове туя, японска спирея.

Използват се главно като акцент около градинската алея.

Класическо място при направата на храстовиден бордюр заема чимширът. Той е красив, лесен за поддръжка, вечнозелен. Може да бъде заменен с лигуструм или евонимус. Добре поддържаният бордюр от вечнозелени храсти придава възрожденско и класическо излъчване на двора.

За още по – красив ефект на заден план могат да се засадят по – високи цъфтящи видове. Особено очарователна е комбинацията на вечнозелени храсти с растения, които цъфтят в бяло.

Цъфтящи храсти като хортензия, будлея, рози, котонеастер са подходящи за създаване на средно високи храстови бордюри.

Идея за ароматен прекрасен бордюр е такъв, създаден от билки като лавандула, мащерка, розмарин, салвия.

Растения, подходящи за смесен бордюр са калдаръмче, тагетес, лобелия, марагитка, невен. Могат да бъдат съчетани с различни видове декоративни треви.

Ако бордюрът е на сенчесто място, идеално решение са: хоста, хортензия, хойхера, копривка, двуцветен каладиум, здравец.


Растенията са най – ефектния начин да декорирате градинската пътечка. Растения с пъстра и впеч