Едноцветна градина - изискана и стилна

15/07/2019, 15:31:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/07/2019
Едноцветна градина - изискана и стилна

Почти всички градини и дворни пространства се решават цветово като комбинация от различни багри – преливащи се в една гама или открояващи се чрез ярки контрасти. По-рядко се изграждат композиции от растения в един цвят. Такива градини са  представителни и са много интересни сами по себе си. Въпреки че звучи доста лесно, създаването на такава градина всъщност е едно не малко предизвикателство.

Представете си една синя градина. Тя инстинктивно внася прохлада в пространството, напомняйки за сините морски вълни, за лятното небе и пренася посетителите в едно съвсем различно и вълшебно място, носещо със себе си безбрежно спокойствие. Какви растения да сложим в тази приказна градина? Ефектът може да започне още рано напролет и да продължи до първата слана.

В осветените от слънцето места първи ще поникнат луковичките на мускарито (Muscari botrioides), синчеца (Scilla bifolia) и зюмбюлите (Hyacinthus sp.). Малко след тях се показват и теменужките, от които има прелестни светло и тъмносини сортове. С отминаването на теменужките идва времето на летните агератуми, наричани още сини пухчета. С тяхната височина от 20-на см е и скабиозата, с която заедно могат да бъдат засадени в предната част на градината. Камбанките са една чудесни за синята градина, тъй като от тях има сортове високи до 1 м, както и такива, които са само 15 см над земята и разтварят малките си цветчета до края на лятото.

В синьо-виолетово цъфтят еригеронът (Erigeron speciosus) и някои видове астри (Aster sp.). Иберисът (Iberis umbellata) също зацъфтява през лятото. Той е едногодишен, както и лобелията, която е най-добре да се засажда в съдове. Ако бъде сложена във висящи кошници, тя напомня на красиво синьо облаче.

Невероятната перовския (Perovskia atriplicifolia) също не е за изпускане, ако решите градината ви да има светъл виолетово-син оттенък. Тя напомня на гигантска лавандула и е подходяща за по-задна част на композицията, ако е включена в група.

Не забравяйте и за кариоптериса (Caryopteris incana), когато правите синя градина. Той издържа и на полусянка и ще създаде голям обем в задната част на композицията.

За абсолютно сенчестите места не се колебайте да засадите едроцветни хортензии (Hydrangea sp.). Съществуват безкрайно много сортове с различен размер на съцветията и наситеност на багрите (напр. сорта ‘Bella’, който е с огромни цветове). Тези издръжливи растения ще ви радват всяко лято, тъй като са многогодишни и зимоустойчиви.

Нека сега си представим една по-слънчева и светла градина, която ни откъсва от прохладата на морската шир и ни препраща към ярките слънчеви лъчи, отразяващи се в пясъка на плажа. Една градина в златисто-жълти багри. През пролетта е ясно какво ще грее в нея – лалета, ранункулуси, нарциси, алиуми и др. Жълтите теменужки си включват задължително в преходния период пролет-лято, последвани от летните. В горещия сезон  е пълно с растения, които макар и само визуално „засилват“ топлината.

Красивите гайлардии (Gaillardia hybrida) са като малки слънчица в градината. Освен изчистено жълти има и такива с червени или оранжеви преливащи дискчета в центъра на цветовете. Рудбекията, позната отдавна като офицерско копче (Rudbeckia hybrida) Кореопсисът (Coreopsis sp.) е още по-ярък като багра. За разлика от гайлрдията и рудбекията, които са само многогодишни, при кореопсиса има и едногодишни сортове. Ниските и високи сортове кученца (Antirrhinum sp.) също са подходящи за слънчева градина. Използват се като двугодишни растения, защото след втората година се губи декоративният ефект, стъблата вдървеняват и изискват повече подрязване. Към многогодишните спадат, разбира се и красивите жълти рози, без които градината няма да е същата. В жълтия двор не пропускайте да сложите и йонотера (Oenothera sp.), която стои добре в бордюр или в съдове. Едногодиншият калифорнийски мак (Escholtzia californica) е добър за бордюри, както и летният гербер (Gazania hybrida), който също трябва да се подменя ежегодно, но за сметка на това цъфти без прекъсване цяло лято.

Нека сега навлезем още повече в разгара на лятото и да засилим топлината. Нажежаваме атмосферата до червено и си представяме една огнена градина в ярки оранжево-червени багри. През пролетта в нея ще греят лалетата и ранункулусът, заменени от червени теменужки, преминаващи в безкрайната цветна фиеста на летните растения. От гореизброените видове могат да се използват в червено кученца, рози и гайлардия. Популярното софиянче (Godetia sp.), високо около 30 см може да се използва за оформяне на бордюра или да изпъкне на фона на зелени храсти или жив плет. Красиво гъсто и червено съцветие притежава едногодишният флокс (Phlox drummondii), който може да се срещне и в още най-разнообразни багри в нюанси на розовото и виолетовото.  Не можем да пропуснем салвията (Salvia sp.), само че едногодишната, която цъфти яркочервено до първа слана. Не забравяйте и красивите едроцветни далии, както и по-ниските им представители.

Цинията (Zinnia sp.) има безброй от пъстри по-пъстри сортове, но този, който е в червено, си заслужава търсенето. Въпреки че е едногодишно растение, тя цъфти цяло лято без прекъсване.

За сянка или полусянка изберете бегониите (Begonia semperflorens; B. rex), мимулуса (Mimulus sp.), циганчетата (Impatiens sp.) или копривките (Coleus sp.). Копривките са по-скоро листодекоративни, но определено заслужават  място в градината.

Видовете, които можете да използвате за едноцветните градини, са на практика неизчерпаеми. По-важното е да имате желанието да ги търсите, събирате и организирате в красива композиция, която да кара всеки, който я погледне дори за миг, да се обърне повторно.

Автор: ланд.арх. Русана Цветанова


Почти всички градини и дворни пространства се решават цветово като комбинация от различни багри &nda