Декоративният ефект на плодчетата

19/07/2019, 13:05:16
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/07/2019
Декоративният ефект на плодчетата

Декоративният ефект в градината през есента се постига не само чрез красивото обагряне на храстите и дърветата, но и чрез техните декоративни плодчета, особено ако те са с наситен и ярък цвят. У нас има богато разнообразие на такива видове, които могат да се закупят в големите градински центрове.

Растенията с декоративни плодове са ценни за озеленяването, тъй като въздействието на някои от тях продължава през цялата зима. Един от най-срещаните видове е офиката – Sorbus aucuparia, на която често се казва калина, въпреки че двата вида съществено се различават. Тя представлява ниско дърво, което образува голямо количество оранжево-червени плодове през есента. Те не се задържат през зимния сезон, но остават върху дървото около месец след окапването на листата. Видът не е взискателен към условията на отглеждане и е много подходящ за самостоятелно засаждане.

Много от декоративните ябълки също се обсипват с ярки дребни плодов в различни багри, които освен всичко останало, са и вкусни.

Друг топъл акцент в градината може да бъде пиракантата – Pyracantha coccinea. Тя е вечнозелен бодлив храст, невзискателен към хранителността и влажността на почвата. Освен това е и студоустойчива. Наесен се обкичва с дребни кораловочервени плодчета, задържащи се върху растението до пролетта, при това заедно с листата. Съществуват и форми с друго обагряне на плодовете – например жълто или жълтооранжеви, които са много красиви.

Видовете кисел трън – Berberis – също са много подходящи за есенната украса на двора. Мъничките издължени плодчета са в голямо количество по целия храст, а в зависимост от вида баграта им може да бъде червена или тъмносиня. Жив плет, направен от кисел трън, създава голямо настроение в слънчевите есенни дни.

Един интересен и незабележим през останалите сезони храст е европейският чашкодрян – Euonimus europaeus. Ако обаче сте го включили в композицията на двора, през есента той ще ви изненада с невероятно оформените си плодове, представляващи малки оранжево-розови чашки, разпукващи се на четири дяла. В тях се съдържа семе с ярка жълтооранжева обвивка, което се показва от чашката, когато тя се разпука.

Друг ефектен вид е зърнастецовият ракитник, наричан още облепиха – Hippophae rhamnoides. Освен, че образува голямо количество оранжеви плодчета, този храст е изключително полезен заради лечебните си свойства. Използват се всички части на растението, а от плодовете, които са много богати на витамини се правят сиропи, сокове, желета и др.

Като декоративен храст не бива да се забравя и растящата навсякъде шипка- Rosa canina. Тя също е красива през есента, ако бъде засадена на подходящо място и като солитер, а качествата й като билка са известни на всички.

Различните видове котонеастър – Cotoneaster – са ниски храсти, които привличат погледа с дребните си тъмнозелени листенца на чиито фон се открояват мъничките, но яркообагрени червени плодчета.

Много интересни плодове образува и кръглолистният целаструс – Celastrus orbiculata. Те представляват кутийки с топчеста форма и тъмножълта багра, които се разпукват и от тях се показва червеникавото семе.

Червеният бъз – Sambucus racemosa – също плододава в началото на есента, както и червената калина – Viburnum opulus, чийто сочни червени плодове  обогатяват есенната композиция.

До късно се задържат плодовете на снежноплодника– Symphoricarpos, които са с бяла или бледорозова багра и тези на красивоплодника – Callicarpa – ярко виолетови на цвят). Добре познатат мехунка – Physalis – също влиза в списъка, особено ако желаете дълготрайни сухи аранжировки в дома си за цялата зима.

Видовете, които образуват ярки плодчета, не винаги са ефектни през останалото време на годината. Независимо от това те са много ценни в декоративно отношение и е хубаво да бъдат засаждани наред с останалите растения, измежду които ще изпъкнат наесен. Така се разнообразява композицията и градината е привлекателна през всеки един сезон.

Автор: ланд.арх. Русана Цветанова


Декоративният ефект в градината през есента се постига не само чрез красивото обагряне на храстите и