9 проблемни места в градината и как да се справим с тях

08/03/2022, 15:59:58
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
08/03/2022
Тагове:
9 проблемни места в градината и как да се справим с тях

Дори и при внимателно проектиране на дворното пространство е възможно да останат неугледни зони поради неблагоприятното им разположение, некачествен състав на почвата, липса на светлина или други фактори, които затрудняват озеленяването им.

Кои са най-честите проблемни зони в градината и как да ги облагородим?

Пустеещ ъгъл

Ъгловите зони в двора могат да бъдат оползотворени по различни начини в зависимост от желанията ви и факторите на околната среда – светлина, вятър, тип на почвата. Най-добрия вариант е да създадете зона за отдих, лятна кухня, беседка, пергола или люлка и да превърнете неугледния ъгъл в чудесно място за почивка.

Ако пък сте избрали друго място за къта за отдих, то засадете микс от иглолистни или широколистни дървета и храсти според особеностите на почвата в зоната. Най-високите растения засадете най-отзад, а по-ниските пред тях.

Влажни участъци

Вдлъбнатите зони неизбежно задържат вода след валежи или при топене на снега, както и при поливане. Ако са богати на подземни води, намиращи се близо до повърхността, то положението се влошава многократно. Разбира се, може да опитите различни начини за дренаж, но най-евтиния и ефективен метод да облагородите подобен участък е да не се противопоставяте на природата и да го превърнете в декоративна водна площ. Изградете малко езеро и засадете влаголюбиви растения - вайгела, кандилка, астилбе, брунера, японска иглика, мъхове, папрати. В самото езеро също може да отглеждате подходящи растения – блатен ирис, блатно кокиче, кладенчов мъх, водно лютиче, лотус, водна лилия и други.

Неплодородна почва

Ако в градината има зони с изключително лоша почва – тежка глинеста, силно песъчлива и камениста или неблагоприятна по други причини, то ще ви е много трудно да озелените това място. Най-добре създайте там скален кът, изкуствено поточе от камъни и чакъл, използвайте като място за отдих – сложете пейка, люлка и над тях арка с пълзящи растения – рози, клематис. Другия вариант е да направите легла за растения, които да напълните с подходяща почва. В тях най-често се отглеждат зеленчуци, билки и подправки.

Капакът на септичната яма

Комуникациите изискват периодично почистване и поддръжка, но капакът на септичната яма определено не е най-красивото нещо в градината. За щастие има различни начини да го прикриете и декорирате. Използвайте декоративни камъни, дървени пънчета или специални капаци.

Сенчести зони

Сенчестите участъци в градината се озеленяват по-трудно, тъй като голяма част от растенията не виреят там или растат слабо и вяло. За щастие, има видове, които обичат сянката и с удоволствие ще красят тъмните кътчета на градината ви. Такива са: хортензия, хойхера, астилбе, японско анемоне, хоста, трилиум, валериана, камбанка, брунера, здравец и много други.

Наклонен терен

Наклоненият двор определено е предизвикателство, но не бързайте да го приемате като недостатък. Той може да изглежда много ефектно с подходящото планиране. Създайте терасирана градина с различно предназначение на отделните нива – за декоративна растителност, отглеждане на билки и подправки, кътове за отдих. Атрактивни подпорни стени, безкрайни изкуствени водопади също са чудесно решение за наклоненият терен.

Наличие на склон

Пространството между оградата и пътеката понякога остава неугледно, особено ако е малко и тясно. Най-често е и сенчесто заради наличието на ограда, което прави озеленяването му по-трудно. Ако се наблюдава и склон, задачата може да ви изглежда съвсем непосилна, но това далеч не е така. На тази площ може да създадете интересни лехи от иглолистни и вечнозелени растения или красиви скални кътове с билки, мъхове и други видове, обичащи сянката.

Неугледен бордюр

Цветните и храстовите бордюри са особено атрактивна декорация за градинската алея. Те могат да бъдат високи, средни, ниски или приземни в зависимост от размера и вида на използваните растения. Най-подходящи са: чимшир, лигуструм, калдаръмче, тагетес, лобелия, невен, хоста, хойхера, лавандула, салвия, розмарин, здравец.

Сухи, слънчеви, каменисти места

Слънчевите и каменисти участъци в градината са идеални за изграждане на алпийски или скален кът. На такива места може да отглеждате различни видове седуми, тлъстига, левизия, мащерка, карамфил, дебелец, заешки уши, каменоломка, рудбекия, невен, калдаръмче.


Дори и при внимателно проектиране на дворното пространство е възможно да останат неугледни зони пора