5 често допускани грешки при отглеждане на рози

06/02/2019, 18:00:45
Оценка 4.8 от общо 4 гласа
06/02/2019
Тагове:
5 често допускани грешки при отглеждане на рози

Розовите храсти могат да се превърнат в неотразим акцент във всяка градина. За съжаление обаче понякога те не се развиват добре, не цъфтят или просто изсъхват. Какви могат да бъдат причините:

Неподходящо място за засаждане

За да подберем правилно място за розите е важно да знаем, че те са изключително светлолюбиви. Ако бъдат засадени на сенчесто място, те няма да цъфтят обилно и ще станат податливи на гъбични заболявания. Розите не обичат прекалената влага. През зимата мократа почва измръзва силно и това води до опасно, за растението, преохлаждане. Розите предпочитат неутрална почва. Също така не се чувстват добре засадени под дървета.

Неправилно засаждане

Засаждането на розата може да се случи през пролетта или есента. Ако се прави есенно засаждане, едновременно с него се прави и зазимяването като целите растения се покриват с почва. Пролетното засаждане се прави веднага щом времето позволява да се работи на открито. Ако се изчака прекалено дълго условията стават неблагоприятни за вкореняване на растенията.

Неправилна резитба

Резитбата е съществен елемент от грижите за розите. Редовното премахване на увехналите цветове ще стимулира нов цъфтеж. Важно е да се спазват сроковете за резитба на различните видове рози.

Неправилно наторяване

Розите не бива да се подхранват по време на цъфтеж. Наторяването с комплексен тор трябва да бъде извършено рано на пролет, а последното подхранване трябва да се случи до средата на септември. Ако в торовете няма достатъчно количество азот, листата и цветовете на розата ще бъдат бледи, ако пък липсва фосфор – цъфтежът се забавя и корените се развиват слабо. Ако розите не получават достатъчно калций корените им не се развиват правилно и стъблата отслабват. Излишъкът на тези вещества обаче, също може да доведе до проблеми. Затова подхранвайте розите само с комплексни торове, подходящи за розови храсти.

Неправилна подготовка за зимата

При зазимяване на розите е важно да спазваме някои основни правила. Не бива да се оставят листа по стъблата, тъй като те могат да привлекат вредители. Прекалено ранното или обратно – много късното зазимяване също може да доведат до проблеми. Късно през есента не бива да се внасят азотни торове, тъй като те стимулират растежа и цъфтежа на розите.


Розовите храсти могат да се превърнат в неотразим акцент във всяка градина. За съжаление обаче поняк