Зазимяване на външните саксийни растения

22/10/2018, 10:41:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/10/2018
Тагове:
Зазимяване на външните саксийни растения

Към края на октомври за повечето растения започва фаза на зимен покой. Чувствителните към студа, видове, които се отглеждат в саксии и контейнери трябва да бъдат внесени на закрито преди първите нощни слани. Към тях спадат много цъфтящи растения, многгодишни храсти с тропически произход, цитруси.

Издръжливите растения могат да останат навън докато температурите не паднат много под нулата.

Зимоустойчивите растения (декоративни храсти като чимшир, хортензия, ниски широколистни дървета, иглолистни видове, декоративни треви, лукочини растения), засадени в саксии могат да презимуват на открито.

През деня в ясните зимни дни, слънцето грее върху саксиите и ги затопля. След това те отново изстиват. Тези температурни колебания се отразяват зле кактона здравината на съдовете, така и на самите растения в тях. Затова е важно да се осигури защита на саксиите от снеговете и ниските температури. С помощта на стари листа, шума, клонки и други растителни отпадъци може да осигурите екологична защита за съдовете. Дървени подложки, поставени под саксията ще предпазят корените от измръзване. Добре е растенията да не са на слънце, за да се избегнат големите температурни амплитуди през деня и през нощта.

Саксиите могат да бъдат обвити с различни материали – юта, полиетилен, платове от естествени материи. При много студена зима може да се направи двойна обвивка като се остави въздух между двата ката на материала.

Добре е около саксиите да се прикерепят клони от вечнозелени дървета и храсти, които ще изолират съда от студовете. На пазара се предлагат и готови външни опаковки за саксии, които са лесно и бързо решение за зимна защита.

През зимата саксиите трябва да бъдат на известно отстояние от земята. Това ще предпази корените на растенията от измръзване. За целта е нужно саксията да се постави върху дървени блокчета.


Към края на октомври за повечето растения започва фаза на зимен покой. Чувствителните към студа, вид