Защо почервеняват листата на мушкатото

18/05/2018, 13:59:19
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/05/2018
Тагове:
Защо почервеняват листата на мушкатото

Мушкатото е едно от любимите цветя на почти всички градинари. Отглежда се в дома, на балкона или верандата, в градината. Обичано е заради изобилието от цветове в ярки и наситени багри, дългия период на цъфтеж и лесното отглеждане.

Както всяко друго растение, мушкатото също има свои характерни особености, които са важни за развитието му и също е възможно да страда от неправилно отглеждане, болести или нападения от вредители.

Един от най – често срещаните проблеми е почервеняването на листата на мушкатото. Това може да се дължи на няколко основни причини:

Най – разпространената причина за почервеняване на листата на мушкатото са ниските температури в помещението. Особено зле влият резките температурни колебания през пролетта и есента когато през деня е по – топло, а през нощта все още е студено.

Ако забележите червени листа отстранете ги и преместете цветето на закрито и по – топло място без големи температурни амплитуди.

Втората възможно причина за червени листа е неправилното поливане. Както и недостатъчното количество вода, така и преполиването са вредни за мушкатото. Контролирайте приема на вода, който поема растението.

Ниското pH на почвата също може да стане причина за поява на червени петна по листата на мушкатото. За да решите проблема спрете наторяването с торове, богати на азот.

Липсата на фосфор и магнезий е друга вероятна причина. През активния период подхранвайте мушкатото на всеки 2 седмици с тор за цъфтящи растения.

Гъбичните заболявания също биха могли да станат причина за поява на червеникави петна по листата на мушкатото. В такъв случай трябва да отрсаните пострадали листа и възможно най – бързо да се консултирате със специалист за подходящо лечение, с което да спасите цветето.


Мушкатото е едно от любимите цветя на почти всички градинари. Отглежда се в дома, на балкона или вер