От къде да се снабдим със семена, луковици и растения в контейнери

08/04/2019, 13:32:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/04/2019
От къде да се снабдим със семена, луковици и растения в контейнери

Вече ви посъветвахме какво да гледате когато избирате растения и за какви проблеми да внимавате. Днес ще обърнем внимание на това от къде да се снабдим с луковици, семена и растения в саксии.

Градинския център

Повечето растения в саксии се купуват от градинските центрове. Там може да намерите многообразие от дървета, храсти и цветя. Предимство е, че виждате растението преди да го купите и имате възможност да огледате за проблеми или симптоми на болести. Ще получите и адекватна консултация.

Супермаркета

В повечето големи вериги има градински щанд и се предлагат растения в саксии, семена, луковици, тревни смески, торове, почвени смески.

Най – голямото удобство е, че може да си купите растение по всяко време и да го съчетаете с цялостното пазаруване за седмицата. Виждате растенията преди да ги купите.

Като недостатъци можем да посочим, че продавачите във веригите често не са достатъчно компетентни, за да ви посъветват дали дадено растение е подходящо за вашите условия, нито да ви дадат насоки за отглеждането му. Много често растенията в супермаркета са отпадъци от разсадниците. Също така предлагането е доста ограничено.

Цветарското магазинче

На почти всеки пазар има поне едно цветарско магазинче където освен букети от рязан цвят се предлагат и растения в саксии.

Тук ще получите съвети за отглеждане, за правилен избор на съдове, за почвени смески. Минусът е, че обикновено предлагането е ограничено и в малките магазини може да се намерят само най – търсените видове растения.

Разсадникът

Повечето големи разсадници работят с каталози и можете да направите поръчката си предварително. Освен това може да намерите редки, екзотични и нови видове, които липсва по магазините. Ако се разходите лично до разсадника ще може да изберете растение на място и да получите съвети за отглеждането му.

Независимо от къде купувате растения е важно да спазвате някои правила, за да не останете подведени:

  • Не купувайте спонтанно растения, които не познавате. Дори и много да харесате дадено растение, което виждате за първи път, най – добре го снимайте, запишете си името и сорта му, проверете дали е подходящо за вашите условия (почва, светлина, температура) и тогава се върнете и го купете;
  • Гледайте внимателно луковиците за повреди, пипнете ги;
  • Ако купувате растение в саксия погледнете корените и листата му. Те трябва да са свежи и нормално твърди. Гледайте и почвата в саксията – тя не бива да изглежда нито подгизнала нито твърде суха.

Вече ви посъветвахме какво да гледате когато избирате растения и за какви проблеми да внимавате