Мляко в градината - за цъфтеж и против вредители

07/07/2020, 09:43:21
Оценка 4.5 от общо 4 гласа
07/07/2020
Тагове:
Мляко в градината - за цъфтеж и против вредители

Млякото е богато на аминокиселини, калций и полезни захари и благодарение на уникалния си състав, то подхранва растенията и ги предпазва от вредители и болести.

Как да използваме млякото в градината

За подхранване

Млякото съдържа голям набор от витамини, аминокиселини и минерали, които са важни за развитието и цъфтежа на растенията. Микроелементите в млечните продукти са в достъпна и лесноусвоима форма и растенията се възползват максимално от тях.

Млякото съдържа полезни бактерии, които възпрепятстват развитието на вредни микроорганизми в почвата като гъбички и плесени.

За подхранване на домашните цветя

100 мл. прясно мляко се смесва с 1 л. вода и растенията се поливат с получената смес. Около час преди това полейте леко почвата за да бъде влажна преди подхранването с млечна смес. Поливайте с разтвора веднъж на 2-3 седмици. Прясното мляко не е подходящо за палми, кактуси и сукулентни.

За подхранване на разсади от зеленчукови култури

0,5 литра обезмаслено мляко се смесва с 4 литра престояла вода. Корените на разсадът се поливат с разтвора два пъти – при покълването и след две седмици. Почвата трябва да е предварително навлажнена.

За защита от вредители

Млечните продукти съдържат лактоза, а голяма част от вредителите имат непоносимост към нея и не могат да я преработват.

Срещу гъсеници по зелето

Към 7 л. вода се добавят 3 л. обезмаслено прясно мляко и 1 ч.ч дървесна пепел. Оставяме смества да престои няколко часа. След това към нея се добавят 2 суп.л. течен сапун. Сместа се прехвърля в лейка и с нея се полива зелето. Поливането трябва да се прави вечер, през 3 дни до пълно изчезване на вредителите.

Срещу листни въшки

В подходящ съд се смесват 3 л. млечна суроватка, 10 л. вода и 3 суп. л. течен сапун. С получения разтвор се пръскат, нападнатите от въшки, растения.

Срещу колорадски бръмбар

3 л. обезмаслено прясно мляко се смесват със 7 л. вода и 2 суп. л. течен сапун и с получения разтвор се пръскат растенията.

Срещу болести

Срещу плесен

Кисело мляко се разрежда с вода в съотношение 1:4. Листата на растенията се пръскат вечер през 2 седмици.

Срещу брашнеста мана

Обезмаслено кисело мляко се смесва с вода в съотношение 1:4 и растенията се пръскат с получения разтвор.

Срещу гъбни болести и неприятели по доматите

Към 10 л. вода се добавят 1 л. прясно мляко и 15 капки йодна тинктура. Разбърква се добре и доматите се пръскат с пулверизатор. За предпочитане е пръскането да се извършва вечер когато температурите не са много високи.

Освен, че предпазва от развитие на заболявания, разтвора подхранва доматите и помага за по-голямо плододаване.

Пастьоризираното мляко не дава толкова добри резултати, тъй като при термична обработка то губи много от полезните си бактерии и аминокиселини. За предпочитане е да използвате домашно прясно мляко. Киселото мляко от магазина е достатъчно ефективно.


Млякото е богато на аминокиселини, калций и полезни захари и благодарение на уникалния си състав, то