Как да защитим луковиците от гризачи?

26/11/2021, 11:06:18
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/11/2021
Тагове:
Как да защитим луковиците от гризачи?

Луковичните цветя и кореноплодните са любим деликатес на градинските гризачи като сляпо куче и полевка. Те са изключително адаптивни животни, затова всяка година трябва да търсим нови начини за борба с тях, тъй като се оказва, че старите методи вече не работят.

Защита при засаждането на луковиците

Поставянето на рабица под и над луковиците, както и използването на защитни кутии, ще затрудни достъпът на гризачите до кореноплодните и цветята. Щайгите и кутиите от метална мрежа са добро решение. В много редки случаи, сляпото куче може да прегризе пластмасовата щайга, затова за допълнителна сигурност, заложете на изделия от метал.

Екологична защита

Някои растения са известни със способността си да отблъскват вредители. Нарцисът, изглежда чудесно в комбинация с лалетата, но е отровен и гризачите усещат това.

Фритиларията е красиво цвете, чийто аромат силно отблъсква вредителите. Декоративният чесън също върши работа в цветната градина.

Още едно цвете, което успешно се бори с нематодите и полевките, е тагетес. Но само при условие, че използвате от старите сортове. Най-добре е да се сдобиете със семена от див тагетес от някой селски двор. Причината е, че новите хибриди, освен с по-висока декоративна стойност, се отличават и с по-слаба или липсваща миризма.

Рицинът предпазва растенията наоколо от слепи кучета, полевки, мишки. Но трябва да имате предвид, че е силно отровен за хора и животни. Поглъщането, дори на няколко семена, може да се окаже фатално. По тази причина, не препоръчваме засаждането на рицин в градината, ако имате малки деца или домашни любимци!

Билките като босилек, мента и мащерка, също може да помогнат, макар че техният ефект е доста слаб.

Ултразвуково устройство

Ултразвуковите вибрации плашат подземните гризачи, смущават храненето и размножаването им и те са принудени да се изнесат от територията на вашия двор. Има различни електронни уреди за борба, но имайте предвид, че е възможно след време гризачите да свикнат с тях и ефектът им да намалее.

Препарати

За съжаление, в една част от случаите, горните методи не са достатъчно ефективни и се налага да се прибегне до употребата на различни препарати за борба с гризачите. Те са най-често под формата на гранули или гелове, които се разпръсват в почвата, проникват в нея и унищожават вредителите. Химичните субстанции обаче, освен че са вредни за домашни любимци, могат да отровят или изгонят полезните земни червеи, които обогатяват почвата.


Луковичните цветя и кореноплодните са любим деликатес на градинските гризачи като сляпо куче и полев