Избор на инструменти за резитба

01/03/2019, 09:40:13
Оценка 5 от общо 3 гласа
01/03/2019
Тагове:
Избор на инструменти за резитба

Резитбата е една от най - важните задачи в градината през този сезон. От нея зависи добрата реколта, здравето на растенията, както и състоянието и външния вид на цялата градина. За да извършим резитбата правилно е много важно да подберем подходящи и качествени инструменти.

Именно затова разговаряме днес с Цоньо Цонев - собственик и управител на ПАО Магазини

Здравейте, г-н Цонев, нека си поговорим малко за резитбата и избора на инструменти.

В началото сме на период, в който излизаме в градината и първото, с което започваме, това е резитбата на овошките, лозичките, розите и т.н. И тук се натъкваме на първия въпрос – "С какво да режа? Миналият сезон се поизмъчих и сега трябва нещо да променя." Да, в основата стоят инструментите. Те трябва да са качествени, от известни, специализирани марки.

От къде трябва да започне всеки, който ще си търси инструмент за рязане?

Първият въпрос, на който всеки трябва да си отговори е – какво ще работя с този инструмент? "Ще режа", не е отговор. Трябва да знаем какво и как ще режем. За овошки е един инструмента, за лозички друг е по-подходящ. За цветя е съвсем различно. Време е да разберем, че разнообразието е за това – да си изберем специализиран инструмент. Някой ще възрази – какво толкова, една ножица и един трион – са достатъчни. Не, не са. Категорично. В къщи за супата си имаме едни лъжици. Опитахте ли да си разбъркате кафето с такава лъжица? Примери много.

На какво трябва да обърнем внимание при избора?

Първо, започваме от това, че ще работим ние и ще трябва да ни е удобно . Нека трудът да ни носи удоволствие, а не отегчение. Съвременните ножици на добрите марки са от леки материали, с ергономични дръжки, с противоплъзгащи покрития и т.н. Остриета от специално закалена стомана. По дължината на подложното острие има канал, по който да се стичат растителните сокове. По този начин поддържаме чисти и незалепващи режещите повърхнини. За овошките има ножици с едно режещо острие отгоре и подложка отдолу или с две срещащи се остриета. Повърхностите са обработени и покрити с материали, които улесняват рязането. Трионите са с двустранно или тристранно заточени зъби. При рязане повърхността е точно толкова гладка, колкото и при рязане с ножица. Забравете за старите триони с чапраза. Има и различни заточващи приспособления, почистващи спрейове, смазващи греси, овощарски замазки и други.

Да започнем с лозята.

Тук основното е избор на ножица. Моята препоръка е: ножица с разминаващи се остриета, особено подходяща за рязане на свежата и мека дървесина. Изберете модел с дръжки според вашата длан. За тези, които работят с лява ръка, има специални модели. Има и модели с подвижна ръкохватка. По този начин палците на ръката държат ножицата в едно положение и не се търкат по дръжките.
Самата подвижна ръкохватка се върти по оста си. Предлагат се и модели с различни усилващи механизми – зъбни предавки, лостова система, рязане на степени и други. Всичко това е разработено с цел облекчаване на труда. Режещата глава трябва да е тясна. Все пак ще режем близко до отклонения и пъпки. При ергономичните модели главата е под ъгъл спрямо дръжките. По този начин намаляваме умората.
Хубаво е да имате на разположение трионче за рязане по главините.

Разнообразието е голямо – сгъваеми или с фиксирано острие. С различна дължина, прави или извити остриета. Има модели, които режат при издърпване, други режат при движение напред. Трети режат и в двете посоки. Всички са със специално насечени и заточени зъби. Лазерно заточени, така че на практика са „вечни“. Не се налага заточване. Вместо трион може да ползвате ножица за рязане с две ръце, но пък дръжките не трябва да са много дълги. Помислете и за това, кой инструмент ще е специализиран и кой по-универсален. Все пак в един момент ще опрем до бюджета.

Вижте: Голямо разнообразие от лозарски ножици

А за овошките?

При тях е по-различно. Първо, дървесината е по-твърда и по-суха. Второ, тук клоните са по-дебели. Овощарската ножица е с друга режеща глава. Тук имаме едно режещо острие отгоре и подложка отдолу или две срещащи се остриета. Този гилотинен принцип на рязане е обусловен от характера на дървесината. Обърнете внимание на ножиците с усилващ механизъм. И тук имаме ножици за работа с една ръка и такива, с дълги дръжки, за работа с две ръце. От Felco предлагат и един по-различен модел ножица за работа с една ръка. При него едната ръкохватка е по-дълга от другата. По този начин при нужда да се пререже по-дебел клон, може да се използва и втората ръка.

Изключително ефикасно е рязането с ножици с дълги дръжки, особено с лостов усилващ механизъм. Има и много практични дълги ножици, понякога и телескопични, предназначени за кастрене от земята на високи клони. При новите модели въжето, с което се придърпва острието, се движи във вътрешността на дръжката и така не се заплита в клоните. При някои модели е предвидено монтиране на трион за по-дебелите клони. Трионът също е подходящ инструмент. Без него е невъзможно рязането на дебели или стари клони. Сериозно внимание обърнете на теглото на инструмента, ергономичността и меките елементи по дръжките и буферите.

И още веднъж за бюджета. Преценете какви растителни видове имате във вашата градина и подберете инструментите така, че да бъдат най-подходящи за работа и да се допълват едновременно с това.

За розите какво ще препоръчате?

За тях няма специални инструменти, а по-скоро нужда от предпазване от неприятните бодли. Използвайте специални ръкавици за работа с бодливи растения. Ако розовите храсти са малки, спокойно ще се справите с лозарски ножици. При по-възрастни растения може да ви потрябват ножици за работа с две ръце. Такива ще са ви по-удобни и ще се предпазите по-лесно от бодлите. Ако имате катерливи видове или сте оформили перголи, то тогава сигурно кастрачка ще е добър вариант за рязане във височина.

При цветята има ли нещо характерно?

Тук имаме голямо разнообразие от растителни видове, но въпреки това и много общо, което обуславя избора на инструменти. В повечето случаи става въпрос за тънки зелени клонки, листа, подправки и т.н. Тук спадат градински, саксийни цветя, бонсаи и други. Работата в такива места изисква употреба на ножици с тесни глави, тънки и дълги остриета. Резитбата се осъществява на трудно достъпни за обикновените ножици места. Тънки листа и зелени клони се режат много по-трудно. За да се справите с това, са ви нужни изключително фини и остро заточени инструменти. Към тази категория ножици може да причислим и такива за рязане и прибиране на плодове, зеленчуци, грозде и други подобни култури.

В заключение как можете да обобщите стъпките при избора на инструменти?

Погледнете в кухнята, да речем. Едва ли има такава, с един само нож. Същото е и в градината. Нужен ви е набор от режещи инструменти. Започнете с първия належащ. След време си купете следващия. И така постепенно си осигурете нужния набор. Погледнете към по-скъпите. Сигурно има защо. Може би вече сте усетили разочарование от евтините ножици и триони. Ако е възможно, консултирайте се с продавача. Не се страхувайте да питате. Ако не получите изчерпателен и обоснован отговор, то това не е вашият магазин. Искайте да изпробвате и сравните няколко различни модела инструменти и не само от една марка. Търсете леки и удобни инструменти с ергономични форми. Попитайте  за поддръжката и наличието на резервни части. Не забравяйте, че ще работите вие и не само веднъж.

Това е. Пристъпете към по-трудното – избора. После идва лесното – работата. Приятно забавление в градината.


Резитбата е една от най - важните задачи в градината през този сезон. От нея зависи добрата реколта,