Домашни средства за първа помощ в градината

25/07/2019, 13:35:33
Оценка 5 от общо 2 гласа
25/07/2019
Тагове:
Домашни средства за първа помощ в градината

Листни въшки, акари, голи охлюви и други вредители могат да повлияят зле на градината ви като разболеят или унищожат част от растителността. Най-добрият вариант в такъв случай е да разберете какъв точно е вредителя и да използвате професионален препарат за борба с него. Плевелите също влошават външния вид на градината и пречат на нормалното развитие на декоративните видове. Те също се третират с подходящи хербициди.

Има обаче и някои домашни средства, които може да опитате като първа помощ преди да прибегнете до препарати от агроаптеката.

Унищожете плевелите с оцет

Смесете топла вода и бял оцет за да унищожите плевелите. Внимавайте разтвора да не попада в почвата и върху съседни растения, а само върху надземната част на плевелите.

Може да си приготвите още един домашен хербицид от неразреден оцет и готварска сол. Сложете го в шише с пулверизатор и напръскайте с него листата на плевелите.

Боракс срещу плевелите

Боровата киселина също може да се използва като домашен хербицид. Прибавят се 10 грама борова киселина на прах в 2.5 л. вода. Разбърква се добре и с градинска пръскачка се поливат листата на плевелите. Трябва много внимателно да се избягва попадането на разтвора върху околните растения.

Лечение с канела

Ако туко що посаденият разсад е нападнат от насекоми като мравки или комари – посипете малко канела около него. Ако забележите малко гъбички в почвата, добавянето на канела на прах ще ги унищожи без да вреди на растението.

Препарат за съдове срещу листни въшки

Ако забележите наличие на листни въшки върху декоративните растения сипете няколко капки препарат за съдове в 1 л. вода и напръскайте растенията с получения разтвор.

При щитоносни въшки може да използвате разтвор от вода, течен сапун и малко спирт. Пръскайте долната страна на листата, където се намират вредителите.

Пепел от цигара

В случай, че цветята са нападнати от гъсеници или червеи поръсете почвата с пепел от цигара.

Сода и зехтин срещу брашнеста мана

Пригответе спрей от 1 л. вода, 1 суп.л. сода и 2 суп.л. зехтин. Напръскайте обилно растенията, нападнати от брашнеста мана. Може да пръскате профилактично веднъж на 2 седмици.

Сода и брашно в борбата срещу гъсениците

Смесете равни части брашно и сода за хляб и поръсете растенията, нападнати от гъсеници.


Листни въшки, акари, голи охлюви и други вредители могат да повлияят зле на градината ви като разбол