Бадемите се засаждат през есента

09/11/2020, 14:41:50
Оценка 4.5 от общо 4 гласа
09/11/2020
Тагове:
Бадемите се засаждат през есента

Бадемът е топлолюбива култура, обича продължителното лято, ниската надморска височина, добре отцедлива, неутрална и хранителна почва. Най-благоприятния период за засаждане на бадемовите дръвчета е от началото на ноември до средата на декември. Ако този период се пропусне засаждането може да се извърши и рано на пролет.

Есенното засаждане е за предпочитане тъй като развитието на растението започва много рано и пролетното засаждане е рисковано.

Бадемът започва да цъфти много рано, още през март, а ако има необичайни затопляния в края на зимата, цъфтежът може да започне още през февруари.

Поради ранното пролетно развитие често се наблюдават измръзвания.

Съвети за засаждане

Корените на бадема са много чувствителни на засушаване затова при засаждане се покриват с мокра слама или пръст за да се предпазят от слънце и вятър. Отстраняват се изсъхналите и счупени корени. Подрязва се до здрава тъкан с гладки отрези. Ако корените са леко изсъхнали се потапят във вода за едно денонощие за да се освежат.

Почвата се почиства от стари храсти, камъни, пънове, плевели. Почвената повърхност се нивелира и се разхвърля равномерно 4 т/дка прегорял оборски тор и 90 кг/дка двоен суперфосфат.

След това почвата се риголва на дълбочина 50-60 см. Изкопават се дупки с размери 60/60/60 см. Ако площта не е наторена предварително във всяка дупка се внасят– 12 кг. оборски тор, 150 гр. суперфосфат, 100 гр. калиев тор, които трябва да са предварително смесени в голям съд.

Поставя се дръвчето и се добавя останалата почва от изкопаването на дупката. Прави се добро притъпкване и се полива с около 20 литра вода.

Добре е да се постави подпорен кол на разстояние около 10 см. от стъблото на дръвчето от страната, от която най-често духа вятър. Около стъблото се оформя чашка за да задържа водата от поливането и падналите дъждове.

Отгоре се мулчира със слама, дървени стърготини или сухи листа.

Засадените през есента дръвчета растат по-бързо от пролетно засадените, тъй като в топлите зимни дни кореновата система нараства и укрепва. Стволът на дръвчето трябва да се обвие с хартия или друг подходящ материал за предпазване от гризачи.

Резитбата за оформяне на короната трябва да се извърши през пролетта след преминаване на студовете.

Какъв сорт да изберем?

Най-добре изберете късноцъфтящ сорт, тъй като при тях пролетното измръзване се среща по-рядко. Бадемът се опрашва кръстосано затова е необходимо да засадите най-малко два сорта в градината.

Най-популярните сортове са:

Ароматен – плодовете са едри, узряват в средата на септември. Дръвчето има късен цъфтеж и умерен растеж.

Нонпарел – плодовете са средно едри, ядката е с много добър вкус и високо маслено съдържание. Плодовете зреят в края на август-началото на септември.

Поморие – има умерен растеж и средно едри плодове. Ядката е с добри вкусови качества.

Аспарух – нов български сорт. Плододава добре и има умерен растеж.

Къде може да се отглежда бадем?

Бадемовите дръвчета виреят най-добре на ниска надморска височина (до 400 м.). В нашата страна най-подходящите райони за отглеждане на бадеми са Черноморието, Дунавската равнина и Източни Родопи.


Бадемът е топлолюбива култура, обича продължителното лято, ниската надморска височина, добре отцедли