Цимицифуга - сребърни свещи

23/02/2021, 15:55:12
Оценка 5 от общо 3 гласа
23/02/2021
Цимицифуга - сребърни свещи

Цимицифуга (Cimicifuga) е род многогодишни цъфтящи растения от семейство Лютикови. Използва се както в декоративното озеленяване така и в народната медицина. Има и инсектицидни свойства.

Като декоративно растение впечатлява с обилния си и продължителен цъфтеж – през лятото и есента. Съцветията са нежни и фини, наподобяват папрат и имат аромат на мед.

Височината при различните сортове варира от 60 см до 2.50 м. Листата са едри, със зелена или тъмночервена окраска. Съцветията, оприличвани на свещи са с дължина между 20 и 80 см. Различните сортове цъфтят между юни и октомври.

Изисквания към факторите на околната среда

Цимифугата лесно се адаптира към различните условия на отглеждане и почти не изисква поддръжка. Предпочита сенчести и полусенчести места, защитени от силен вятър.

Обича плодородна, богата на хумус, добре дренирана почва с леко кисела до неутрална реакция.

Може да се направи едно подхранване с минерални торове рано на пролет, но не е задължително. Полива се само в периоди на сериозно засушаване.

Напълно студоустойчиво е за климатичните условия на България. Трудно понася пресаждане и може да живее на едно място дълги години.

Размножава се чрез разделяне на храста когато навърши 5-6 годишна възраст. За около 3 години растението достига пълните си размери. Възможно е размножаване и чрез семена или резници, като в тези случаи младите растения започва да цъфтят на втората година.

Желателно е резниците да се обработят с вкоренители и да се отглеждат в условия на повишена влажност.

Семената се нуждаят от предварителна стартификация. Може да се засеят през есента или рано напролет.

Растението реагира добре на мулчиране на почвата и редовно премахване на прецъфтелите съцветия. През късната есен стъблата се изрязват до равнището на почвата. Почти не се напада от вредители и не страда от болести.

Цимицифугите могат да се засаждат както самостоятелно така и на групи. Чудесен фон са за късни летни цветя или цветни бордюри. Изглеждат впечатляващо, засадени като потоци, езера, басейни. Комбинират се добре с други растения, обичащи сянката: брунера, хоста, иглика, астилбе, папрат, японско анемоне и други.

Тъй като издават силен аромат е желателно да се засяват далеч от прозорците на спалнята както и верандата или лятната кухня.


Цимицифуга (Cimicifuga) е род многогодишни цъфтящи растения от семейство Лютикови. Използва се както