Лириопе - почвопокривно растение за проблемните зони в градината

19/11/2019, 13:58:48
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/11/2019
Лириопе - почвопокривно растение за проблемните зони в градината

Лириопе мускари (liriope muscari) е многогодишно, тревисто растение, наричано още „маймунска трева“. Въпреки наименованието си, то не е декоративна трева, макар че в градинското озеленяване се използва именно като такова.

Растението има лъскави, вечнозелени листа и цъфти в лавандулово сини цветчета. Напълно зимоустойчиво е. На височина и ширина достига до около 30 см.

Понякога се нуждаем от почвопокривно растение в градината, което да не е нито прекалено ниско, нито много високо и открояващо се. Най-често това се случва на определени места в тревния килим, по крайщата на лехите, в ъглите на участъка. Маймунската трева е чудесна декорация за тези, иначе проблемни, места.

Тя изглежда красива през всички сезони, вирее на всякакви почви и се отглежда лесно. Издържа на суша, горещина и студ.

Видове лириопе:

Лириопе мускари е най-често срещания вид маймунска трева. Може да се използва за декорация по крайщата на бордюри, алеи, или за групово засаждане сред тревния чим. Цъфти в лилави цветове и образува лилави плодчета. Има и сортове с бяла багра.

Лириопе спиката е пълзяща маймунска трева, много подходяща за стръмни участъци. Чувства се отлично на бедни почви и на практика не се нуждае от никакви грижи. Може да запълни празни и невзрачни участъци в по-големите лехи. Бързо се саморазпространява.

Офиопогон японика е друг вид маймунска трева,  достигащ височина до 15 см. Има фини, тъмнозелени листа. Цъфти в края на лятото и есента с дребни, розови цветчета с формата на камбанка. Има и сорт джудже, който е отлично решение за засаждане по пътеки, между павета и стъпала.

Отглеждане на маймунска трева

Лириопе се отглежда и размножава много лесно. Пожълтелите листа трябва да се подрязват в края на февруари. Това придава компактна форма на растението и стимулира нов растеж. За да намалите нежеланото разпространение на маймунската трева е нужно още при засаждането да ограничите мястото, на което ще се развива чрез кантиране с подходящи преградки. Тяхната височина трябва да е поне 30 см. Лириопе може да расте и под дървета или върху стръмни терени, което го прави чудесен избор за места, на които други растения трудно издържат. Може да се отглежда и в контейнери, комбинирано с други декоративнолистни растения или треви.

Източник: Практично ръководство за цветя и градини


Лириопе мускари (liriope muscari) е многогодишно, тревисто растение, наричано още „маймунска т