Как да изберем разпръсквачи за градината

20/10/2016, 19:29:50
Оценка 4.5 от общо 62 гласа
20/10/2016
Тагове:
Как да изберем разпръсквачи за градината

Разпръсквачите са сред най – важните елементи на автоматизираната поливна система. Те се използват основно за напояване на тревен чим. Най – популярни са потъващите разпръсквачи, наречени „хидранти“, след поливането те потъват до нивото на земята и по този начин не пречат и не се забелязват.

Основните видове разпръсквачи са:

- Роторни разпръсквачи

- Дефлекторни разпръсквачи

- Дефлекторни разпръсквачи с роторна дюза

Роторните хидранти разпръскват струя вода, въртяща се в кръг от 0 до 360 градуса. Радиусът им на пръскане е от 8 до 15 метра.

Дефлекторните разпръсквачи пръскат водата в пълен сектор от окръжност, радиусът им на поливане е от 3 до 7 метра.

Дефлекторните разпръсквачи с роторна дюза пръскат множество струйки вода в определен сектор, като радиусът им на пръскане е от 4 до 9 метра. Те имат много нисък разход на вода и са добър избор когато водоизточника е с ограничен дебит.

За да бъде равномерно поливането на цялата площ разпръсквачките трябва да се поставят правилно. Разстоянието между тях трябва да се определи според радиуса им на напояване. Поставянето започва от края на тревната площ и след това вътре в нея, ако има необходимост. Горната част на разпръсквачите трябва да бъде монтирана на нивото на повърхността. За правилното поливане е много важна и настройката на поливната система. Хидрантите се управляват от програматор, който най – често има функции за настройване на дата и час, задаване на време за напояване, избор на дни за поливане в седмицата или месеца, изключване на напоителната система. Времето за поливане при роторните хидранти е средно 12 – 15 минути, при дефлекторните – 4 – 5 минути, при дефлекторните с роторна дюза – 20 – 25 минути.

За да сте сигурни, че сте направили правилният избор на разпръсквачи за вашата градина преди покупка най – добре се консултирайте със специалист в областта. Също така не забравяйте, че за да работи добре поливната инсталация се нуждае от ежегодна поддръжка.  


Разпръсквачите са сред най – важните елементи на автоматизираната поливна система. Те се изпол