Зимни грижи за цветята у дома

02/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 41 гласа
02/12/2014
Зимни грижи за цветята у дома

Зимата е период на покой за повечето стайни растения. През топлите сезони цветята се намират в активна фаза на растеж, цъфтят и имат нужда от повече поливане и подхранване.

През зимния сезон обаче количеството вода и торове, необходими на растенията, намалява.

Разбира се нуждата от вода на всяко растение е индивидуална, но все пак е важно да не преполиваме растенията през зимата,  това е особенно вредно защото може да доведе до тяхното загиване.

Поливайте умерено само когато забележите, че почвата е изсъхнала. Водата трябва да е хладка (не студена!) и най-добре да е престояла едно денонощие.

За предпочитане поливайте цветята сутрин.

В края на зимата – началото на пролетта режимът на поливане се възстановява постепенно.

Добре е да пулвелизирате от време на време листата на растенията, тъй като зимата въздуха в помещенията е много сух.  Може също така да поставите купички с вода до отоплителните уреди. Това е особено важно за тропическите растения, тъй като те имат нужда от повече влага.

Торенето през зимата също се ограничава. За цъфтящите видове използвайте 1/2  от количеството торове, които ползвате през другите сезони, а за декоративно-листните – 1/4.

Най-подходящата температура за повечето цветя през зимата е 7 – 14 градуса. Ако разполагате със светла, неотоплявана стая, най-добре ги преместете там.

При по-високи темепратури през зимата (около 20 градуса) добре се чувстват коледната звезда, бегония, филодендрон, тъй като са особено чувствителни и студа не им се отразява добре.

Когато отваряте прозорците за проветряване покривайте растенията с тънък плат или хартия, за да ги предпазите от студа и течението.

Ако имате възможност преместете цветята до южен или източен прозорец и от време на време завъртайте саксиите, така че да получават равномерно количество светлина от всички страни.

Не дръжте растенията в близост до отоплителните уреди!

Цъфтящите през зимата цветя (азалия, камелия, циклама и др.) трябва да стоят до прозорец и да получават възможно най-голямо количество светлина, в противен случай листата им може да пожълтеят, а цветовете да опадат.

Докато по-сенколюбивите видове като бръшлян, сансевиера могат да се поставят и по-далеч от прозорците.

Листата на цветята трябва редовно да се почистват от прах, най-добре с мека кърпа и хладка вода.

Ако през зимния сезон стайните растения биват нападнати от вредители, бактерии или гъбички, засегнатите части трябва да се отрежат, а останалите да се третират с подходящ препарат .


Зимата е период на покой за повечето стайни растения. През топлите сезони цветята се намират в актив