Зимни грижи за цветята у дома

02/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 42 гласа
02/12/2014
Зимни грижи за цветята у дома

Зимата е период на покой за повечето стайни растения. През топлите сезони цветята се намират в активна фаза на растеж, цъфтят и имат нужда от повече поливане и подхранване.

През зимата обаче количеството вода и торове, необходими на растенията, намалява.

Студените месеци са период на изпитание за много от стайните растения, тъй като сухият въздух и недостатъчната светлина ги правят уязвими към болести и вредители. В случай, че температурата, светлината и влажността не са оптимални растенията може да започнат да линеят, листата им да пожълтеят и окапят, да се наруши цъфтежът им.

Особено чувствителни са тропическите и екзотични растения, които са много топло и влаголюбиви.

Как да се грижим за стайните цветя през зимата?

Осигурете им светлина

Повечето растения се чувстват най-добре, отглеждани в условия на достатъчно директна или индиректна слънчева светлина. Светлолюбивите растения трябва да бъдат поставени до прозорец, най-добре с южно или източно изложение. Завъртайте саксиите от време на време за да може растенията да бъдат огрявани от всички страни. Това ще ги предпази от деформиране и изкривяване на стъблата. Почиствайте редовно листата от прах, това ще помогне на растенията да улавят по-лесно светлината. Цъфтящите през зимата цветя (азалия, камелия, циклама и др.) трябва да стоят до прозорец и да получават възможно най-голямо количество светлина, в противен случай листата им може да пожълтеят, а цветовете да опадат.

Докато по-сенколюбивите видове като бръшлян, сансевиера могат да се поставят и по-далеч от прозорците.

Ако отглеждане светлолюбиви цъфтящи растения като африканска виолетка или бегония помислете за допълнителен източник на изкуствено осветление.

Намалете поливането

Поливайте умерено само когато забележите, че почвата е изсъхнала. Водата трябва да бъде със стайна температура и най-добре да е престояла едно денонощие.

За предпочитане поливайте цветята сутрин.

Сухоустойчивите растения като сукулентните например, могат да преживеят зимата почти без поливане. Цветята, които са в период на покой трябва да получават минимално количество вода когато горния слой на почвата от 1-2 см. е сух.

Прекомерното поливане може да доведе до загниване на корените и гъбни заболявания.

В края на зимата – началото на пролетта режимът на поливане се възстановява постепенно.

Поддържайте оптимална стайна температура

През зимата повечето растения се чувстват добре при температури между 15 и 22 градуса. Изключение са тропическите растения, които понасят и по-високи температури – до 30 градуса.

Не поставяйте цветята в близост до отоплителни уреди нито до входни врати или други източници на течение.

Погрижете се за влажността на въздуха

Повечето от стайните растения се чувстват добре при влажност на въздуха около 50-60%, което е здравословното ниво, към което би трябвало да се стремим у дома. Тропическите растения са по-влаголюбиви и понасят добре редовното опръскване на листата с пулверизатор. Най-добре е да се снабдите с уред за замерване на влагата и ако тя е под 40% да помислите за закупуване на овлажнител. Това ще бъде полезно не само за цветята, а и за вас самите, тъй като сухия въздух дразни лигавиците и ги прави податливи на вируси и бактерии.

Подхранвайте само растенията в активна фаза

Цветята, които са в период на зимен покой не трябва да бъдат наторявани. Те могат да получат първата си доза подхранване с настъпването на пролетта и събуждането за нов живот. Растенията, които цъфтят през зимата се подхранват умерено с ½ от количеството тор, което използвате обикновено.

Пазете ги от вредители

Както сухият въздух така и преполиването, течението и липсата на светлина могат да намалят имунитета на растенията към болести и вредители.

Основните мерки, които трябва да вземете са спазване на температурен и воден режим и осигуряване на достатъчно светлина. Помещенията трябва да се проветряват редовно, но цветята не бива да бъдат изложени на директно течение. Може да ги покривате с тънък плат когато прозореца е отворен.

Ако листата са сухи и сбръчкани причината може да е твърде високата температура или сухия въздух в стаята. Преместете растението по-далеч от отоплителния уред.

При загниване на листата е възможно да става дума за преполиване.

Ако забележите вредители, те трябва да бъдат третирани с подходящ препарат. Най-често през зимата растенията страдат от гъбни болести. Те се лекуват с фунгициди.


Зимата е период на покой за повечето стайни растения. През топлите сезони цветята се намират в актив