Гъбни болести по стайните растения

11/04/2019, 12:06:31
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/04/2019
Тагове:
Гъбни болести по стайните растения

Гъбните болести се разпространяват чрез спори в почвата, водата, вятъра, хората. Когато попаднат при оптимални условия на околната среда те бързо проникват в тъканите на растението и го разболяват. За да бъде ефективна борбата е много важно да се идентифицира правилно вида патоген.

Кои са най – разпространените гъбни болести по декоративните растения:

Сиво ботритисно гниене

Причинител: Botrytis cinerea

Симптоми: по листата се появяват бледи воднисти петна, които при висока влажност се уголемяват и се покриват със сив прахообразен налеп. С течение на времето повредените тъкани придобиват тъмнокафяв цвят. По цветовете се появяват малки кафеникави петна, които също могат да се покрият със сив налеп.

Борба: основната грижа за профилактика е редовно проветряване на помещенията, също и избягване на поливането късно вечер, за да не остават листата мокри през нощта. При поява на болестта се използва някой от следните фунгициди:

 • Кантус 0,1 %
 • Митос 0,25 %
 • Топсин М 70 ВП 0,15 %

Алтернарийни листни петна

Причинител: Alternaria alternate A. panax

Симптоми: гостоприемници на патогена са: импатиенс, маранта, калатея, фикус, фатсия, гербер, карамфил, шефлера, папрат, мушкато, астра, циния.

Признаците включват поява на малки водни петна, които постепенно стават ръждиви. Появяват се по листата, венчелистчетата и стъблата. Бързо се уголемяват, сливат се и листата прегарят.

Борба: избягвайте мокренето на листата. При развити симптоми използвайте някой от следните препарати:

 • Полирам ДФ 0,2 %
 • Сумилекс 50ВП 0,1 %
 • Дитан ДГ 0,2 %

Физараийно гниене

Причинител: Fusarium spp.

Симптоми: по стъблото близо до основата се появяват вдлъбнати воднисти петна. Постепенно те загниват, след което изсъхват.

Борба: превантивните мерки включват поддържане на нормална, не много висока въздушна и почвена влажност, избягване на мокрене на листата. Използвайте

 • Топсин М 70 ВП 0,15 %

Фузарийно гниене на корените и стъблото

Причинител: Fusariumoxysporum

Симптоми: корените и основата на стъблото покафеняват, листата пожълтяват и изсъхват, растенията лесно могат да бъдат изтръгнати от почвата.

Борба: не допускайте преовлажняване. За лечение използвайте:

 • Топсин М 70 ВП 0,15 %

Фитофторно гниене

Причинител: Phytophtora palmivora Butl.

Симптоми: патогена напада както стайни растения, така и такива, отглеждани на открито. Най – уязвими са: аглаонема, азалия, антуриум, бегония, бугенвилия, вербена, глоксиния, гербер, кала, лилиум, драцена, дифенбахия, циклама, каланхое, петуния и други.

По листата и стъблото се забелязват признаци на гниене. В основата на растението се появяват воднисти петна с неправилна форма. Листата пожълтяват и увяхват бързо. Стъблото може да се пречупи. С времето корените омекват и загниват.

Борба: за да се избегне развитие на болестта от съществено значение е добрия дренаж, премахването на растителните остатъци и недопускане на преовлажняване на почвата. При вече настъпило заразяване, третирайте с някой от следните фунгициди:

 • Верита ВГ 0,15 %
 • Браво 500 0,2 %
 • Дитан ДГ 0,2 %

Питийно гниене

Причинител: Pythium spp.

Симптоми: болестта поразява най – често луковчини, едногодишни и многогодишни цветя. Причинява загниване в основата на корените и стъблата. Листата пожълтяват и окапват.

Борба: важно е сеитбата на семената и вкореняването на разниците да става в дезинфекциран субстрат. При вече настъпило заболяване използвайте:

 • Верита ВГ 0,15 %
 • Браво 500 0,2 %

Брашнеста мана

Причинител: Oidium и Erysi phae

Симптоми: повечето стайни растения са податливи на болестта. Признаците започват с поява на дребни закръглени петна по горната страна на листата. По – късно петната се покриват с бял налеп. При повишена влажност петната се разрастват и могат да обхванат целите листа.

Борба: трябва да се избягва мокренето на листата и редовно да се проветряват стаите. Може да се използват следните препарати:

 • Вектра 10СК 0,05 %
 • Топсин М ВДГ 0,15 %
 • Топаз 100ЕК 0,03 %

Ръжда

Причинител: Puccinia, Uromices

Симптоми: гъбата се развива при високи температури (24 – 30 градуса) и повишена влажност на въздуха. Може да засегне както стайни видове, така и такива, отглеждани на открито. Петогена предизвиква прегаряне и окапване на листата, деформации изсъхване на надземните части на растението.

Борба: ако болестта се открие рано и има само няколко листа с единични петна те трябва да се откъснат и изхвърлят. При по – късно откриване трябва да се направят минимум две пръскания с някой от фунгицидите:

 • Вектра 10СК 0,05 %
 • Саназол 25ЕК 0,02 %

Внимание! Посочените препарати за защита са само някои от възможните варианти! В агроаптеките ще откриете и други подходящи препарати.


Гъбните болести се разпространяват чрез спори в почвата, водата, вятъра, хората. Когато попаднат при