Стайни растения, които не изискват много грижи

01/04/2018, 12:49:31
Оценка 4.5 от общо 70 гласа
01/04/2018
Стайни растения, които не изискват много грижи

Ако обичате цветята, но нямате много време да се грижите за тях или пък ви липсват познания и опит и смятате, че няма да се справите с отглеждането на зелени растения – не бързайте да се отказвате! Ще ви запознаем с няколко растения, които са изключително издръжливи и непретенциозни и не изискват сериозни грижи.

Коледниче – това е едно от най – непретенциозните растения. Отглежда се много лесно, дори от неопитни цветари. Обича добре осветено място, но не и директни силни слънчеви лъчи. След прецъфтяване трябва да се премести в хладно помещение. Добре е от време на време да се пулвелизира с вода със стайна температура.

Аспарагус – бързо се приспособява към всякакви стайни условия. Може да живее както в добре осветени, така и в по – тъмни помещения, стига да не е на пряка слънчева светлина и течение. Полива се с вода със стайна температура.

Хлорофитум – освен лесен за отглеждане, хлорофитумът е и полезен за микроклимата в дома, тъй като пречиства въздуха от токсини. Не е претенциозен към светлината, обича умерена температура и обилно поливане.

Пахира – известно още като „Дървото на парите“, растението е много лесно за отглеждане от неопитни цветари. Понася добре светлината, но без ярко слънце. Полива се умерено, като не е желателно почвата му често да пресъхва. Понася сух въздух, а минималната зимна температура, на която издържа е 10 градуса.

Сансевиера – издържа на почти всякакви условия, включително липса на светлина, течение и засушаване. Единственото, което му пречи е преохлаждането и преполиването.

Кливия – обича умерена светлина и температура. През зимата трябва да се премести в прохладно помещение и да се полива много оскъдно. Пресажда се през две години, в периода след цъфтеж.

Драцена – чувства се добре както на светло място, така и на полусянка, единствено не обича силното директно слънце. Полива се умерено, а през зимата – много оскъдно. Препоръчително е да се пресажда на всеки две години. 


Ако обичате цветята, но нямате много време да се грижите за тях или пък ви липсват познания и опит и