Кога се подрязва коледничето?

14/11/2017, 22:36:05
Оценка 4.4 от общо 51 гласа
14/11/2017
Тагове:
Кога се подрязва коледничето?

Коледничето е най – разпространеният вид кактус. Цветето е обичано тъй като цъфти през зимата и украсява домовете ни за коледните празници и е лесно за отглеждане. През първите 2 – 3 години цъфти обилно, но в по – напреднала възраст формата му се „отпуска“ и цветовете оредяват. Също така за него е характерно, че нараства прекомерно и ограничава свободното пространство на другите стайни цветя. Всичко това налага неговото редовно подрязване. То има за цел да запази привлекателен и компактен външен вид на растението.

Най – подходящото време за резитба е след прецъфтяване, което се случва малко след коледните празници. Подрязването веднага след цъфтежа стимулира кактуса да се разклонява и да се образуват нови клонки.

Ако пропуснете да подрежете коледничето веднага след преминаване на цъфтежа, това може да се случи и по – късно, но преди настъпването на пролетта.

Резитбата на коледния кактус се извършва лесно – единственото, което трябва да направите е намалите стъблата между един от сегментите. Премахнете до една трета от клонките, израснали през последната година. Използвайте остри ножици.

Ако искате да размножите коледничето, отрязаните сегменти са идеални за целта. Те могат веднага да се вкоренят. Засадете ги в леко песъчлива навлажнена почва. Поставете съда на добре осветено място, но без директни слънчеви лъчи с температура около 18 – 20 градуса. Ако резниците са се вкоренили успешно ще започнат да нарастват видимо след около 20 дни.

Не поставяйте саксията с коледниче на ярка слънчева светлина. Пресаждайте растението веднъж на 3 – 4 години в края на лятото когато е период на покой.


Коледничето е най – разпространеният вид кактус. Цветето е обичано тъй като цъфти през зимата