Сезонни грижи за кактусите

29/03/2015, 04:00:00
Оценка 4.4 от общо 73 гласа
29/03/2015
Сезонни грижи за кактусите

Кактусите са голяма група сукулентни растения. За да бъде успешно тяхното отглеждане у дома, трябва да им бъдат осигурени условия, максимално близки до тези в естествената им среда. Кактусите предимно растат в пустинни райони със сух климат, тропически гори и планински райони. Затова и най – важният фактор за тях е силната слънчева светлина.

Смята се, че кактусите имат свойството да неутрализират вредните компютърни лъчения, затова често са избирани за офиса или за домашния компютър.

Как да се грижим за кактусите за да им се радваме дълго у дома?

Общи условия за кактусите

Кактусите се нуждаят от голямо количество слънчева светлина, затова идеалното място за тях е южен или югоизточен прозорец. Най – добрата почвена смес се състои от пясък, перлит и мъх, тъй като позволява добра циркулация на въздуха и отцеждане на излишната вода. Кактусите трябва редовно да се почистват от загнили или наранени части. През топлите дни на годината растенията могат да се отглеждат на открито. С кактуси може да бъде оформен красив цветен кът в градината като саксиите се заровят в пръстта. Така условията се доближават максимално близо до тези в тяхната родина. На кактусите са им необходими съдове с добър дренаж, такъв може да бъде направен от едър пясък или камъчета. Размножаването на растенията става чрез резници или чрез семена.

Грижи през зимата

Основното, което трябва да запомните за зимата е, че през този сезон кактусите нямат нужда от поливане. Помещението трябва редовно да се проветрява, а температурата трябва да е умерена. Следете и за поява на вредители. През март е добре температурата в стаята постепенно да се повишава и бодливите красавици да се пръскат с пулвелизатор от време на време. Леко може да се овлажнява и почвата.

Грижи през пролетта

Края на март е подходящ за засаждане или пресаждане. Повечето видове се нуждаят от преместване в по – голям съд веднъж на 2 – 4 години. Някои видове кактуси започват да цъфтят през април. За да се случи това обаче се нуждаят от много светлина. В по – топлите дни е добре растението да се пръска със затоплена мека вода. Май месец е период на активен растеж за кактусите. След като времето се затопли достатъчно може да се изнесат навън. Цъфтящите видове трябва да се пресаждат след като прецъфтят. Времето е подходящо и за наторяване.

Грижи през лятото

При прецъфтелите кактуси поливането силно се намалява, а торенето се спира. За останалите видове продължава да важи правилото за по – често поливане, но само когато забележите, че горният слой на почвата е напълно изсъхнал.

Грижи през есента

В края на септември поливането се ограничава постепенно, а подхранването на всички видове спира. Още при първите застудявания зелените таралежи трябва да се приберат на закрито. През ноември и декември почти всички кактуси вече са в период на покой и трябва да се отглеждат в сухи и прохладни помещения до пролетта. 


Кактусите са голяма група сукулентни растения. За да бъде успешно тяхното отглеждане у дома, трябва